24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Ελλάδα: ένας απέραντος σκουπιδότοπος που καπνίζει... Από τους Οικολόγους Πράσινους

Από τους Οικολόγους Πράσινους
.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων και συνεχιζόμενης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και αρχαιολογικούς χώρους. Την στιγμή που ο πρωθυπουργός με μεγάλη περηφάνια εγκαινιάζει το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπoλης, συνεχίζει να λειτουργεί ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (!), ενώ τα σκουπίδια καίγονται ανεξέλεγκτα στον ΧΑΔΑ του Δήμου Άγιου Κήρυκου Ικαρίας και στον ΧΑΔΑ του Δήμου Βέροιας, πλάι στην κοίτη του Αλιάκμονα. H Ελλάδα παραμένει τραγικά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε αποτυγχάνοντας να εφαρμόσει την κοινοτική...
πολιτική σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων που θέτει ως στόχο την εφαρμογή της ιεραρχίας ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ. Υπάρχει όμως διέξοδος από το φαύλο κύκλο των σκουπιδιών και σήμερα που ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι καλούνται όλοι, οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες, η κεντρική Διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων στις περιοχές Καταφυγίου, Οξέ και Φάρου Ικαρίας για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του παράνομου ΧΑΔΑ που υποδέχεται τα απορρίμματα του Δήμου Άγιου Κήρυκου Ικαρίας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εφαρμογή της νομοθεσίας με την άμεση έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο Δήμο αλλά και σε όλους τους Δήμους της χώρας. Τα απορρίμματα στον ΧΑΔΑ Άγιου Κήρυκου καίγονται ανεξέλεγκτα εδώ και 30 ημέρες (!) με την εγκληματική ανοχή και αδιαφορία της Δημοτικής αρχής και παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων που απαιτούν να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αυτό το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα .
Πέρασαν οι εποχές που γινόταν ανεκτές από την κοινωνία τέτοιου είδους εγκληματικές πρακτικές όπως η ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων που είναι αιτία έκλυσης των ισχυρά τοξικών και καρκινογόνων διοξινών και φουρανίων αλλά και εκατοντάδων άλλων αέριων ρύπων που μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας προκαλώντας μη αντιστρεπτές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, στα χωριά Καταφύγι, Οξές και Φάρος που βρίσκονται κοντά στον ΧΑΔΑ υπάρχουν μετρήσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αποδεικνύουν την σοβαρή αύξηση των διοξινών σε κτηνοτροφικά προιόντα (!). Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καταστρέφονται οικονομικά ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν κατακόρυφη αύξηση σοβαρών ασθενειών τα τελευταία χρόνια - υπόψη ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ είναι ενεργός και «καπνίζει» εδώ και 30 χρόνια (!!). Η τοξική -επιβαρημένη με βαριά μεταλλαγμένη τέφρα που παράγεται μέσω της ανεξέλεγκτης καύσης διασπείρεται από τους ισχυρούς ανέμους στην παρακείμενη περιοχή ρυπαίνοντας τα νερά και εδάφη καθώς και το πολύτιμο δάσος της περιοχής. Η Δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να κατανοήσει την σοβαρότητα του θέματος, να αναλάβει τις σοβαρές της ευθύνες, να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία προχωρώντας άμεσα στην εναλλακτική διαχείριση των αποριμμάτων με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών: συσκευασιών, χρησιμοποιημένων ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών συσσωρευτών, βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών, υλικών εκσκαφών κατεδαφίσεων (μπάζα), ξεκινώντας συγχρόνως μια εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να πετύχει δραστικα η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διάθεση. Θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την λειτουργία του παράνομου ΧΑΔΑ και να προχωρήσει στην ουσιαστική εξυγίανση και αποκατάσταση του. Τα αδρανή υπολείμματα που προκύπτουν μετά την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να διατίθενται με ασφαλή τρόπο σε χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).
Οι παραπάνω δοκιμασμένες λύσεις μπορούν, εκτός των άλλων, να αποφέρουν μεγάλο οικονομικό όφελος για τους κατοίκους, αλλά συγχρόνως προϋποθέτουν και την δική τους συμβολή στη λύση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς μπροστά σε αυτό το αυτοκαταστροφικό μοντέλο «διαχείρισης» σκουπιδιών που ακολουθείται στη χώρα μας και δηλώνουμε ότι θα φέρουμε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω του ευρωβουλευτή μας αλλά και όλης της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών για να σταματήσει το έγκλημα των ΧΑΔΑ σε όλη την Ελλάδα.
Ζητάμε από τους ενεργούς πολίτες σε όλες της περιοχές της Ελλάδας να συμβάλλουν στην καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων για μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ καταγραφή όλων των ΧΑΔΑ (ενεργών και μη) ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο ρυπασμένων περιοχών και να παρακολουθηθεί η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση και εξυγίανση αυτών των χώρων.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου