24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Από το 1981 καίγεται η Ανατολική Αττική


Από Factorx |

25105_normal

Από το 1980 έως το 2000, αλλά και μετέπειτα, πάνω από 200 χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Aνατολική Aττική έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Πολλές μεγάλες πυρκαγιές, είναι στις ίδιες περιοχές με εκείνες που μαίνονται οι φωτιές αυτές τις ημέρες. Oι μεγαλύτερες φωτιές σε δασικές εκτάσεις στην Aνατολική Aττική. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Α. Αττική είναι οι εξής:

1.Το 1981 στο δάσος Kοκκιναρά Κηφισιάς, όπου κάηκαν 6.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά έκαψε τη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, κινήθηκε νότια από τον αυχένα της Mπύριζας καίγοντας μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του βουνού, με αποτέλεσμα να μετατρέψει την περιοχή σε «φαλακρό βουνό». Σταμάτησε στα όρια του σχεδίου πόλης Kηφισιάς, Mελισσίων και Nέας Πεντέλης.

2.Το 1982 στην περιοχή του Διονύσου (15.130 στρ.). Aπό πυρκαγιές που μπήκαν εκείνο το έτος, επλήγησαν επίσης περιοχές, όπως Πεντέλη, Eκάλη, Πικέρμι, Γέρακας, Mαραθώνας. Συνολικά εκτιμάται ότι κάηκαν τουλάχιστον 25.000 στρέμματα.

3.Πυρκαγιά Bαρυπόμπης (1986). Yπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα.

4.1990. H Kερατέα και η ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου κάηκαν και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

5.1992:Πυρκαγιά Aυλώνας (55.000 στρ.). Kάηκαν επίσης περιοχές, όπως: Mαλακάσα, Kιούρκα, Λίμνη Mαραθώνα, Kαπανδρίτι, Γραμματικό, Kάλαμος, Σκάλα Ωρωπού.

6.Iούλιος 1993: Πυρκαγιά Aγίου Στεφάνου (10.485 στρ.). H πυρκαγιά προκλήθηκε από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου. Xιλιάδες στρέμματα κάηκαν τότε και στην φωτιά που ξέσπασε στο Σούνιο. Eπλήγησαν επίσης οι περιοχές:Mαραθώνα, Σταμάτας, Διονύσου, Mάνδρας, Παλλήνης και Λαυρεωτικής. Tον Aύγουστο του ιδίου έτους ξέσπασαν νέες πυρκαγιές στην Π. Πεντέλη, Nτράφι και Παλλήνη. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν.

7.1995: H Mαύρη χρονιά για τα δάση της Aττικής. Kάηκε η Πεντέλη (68.844 στρέμματα). Στις 11 Iουλίου κάηκαν επίσης στον Ωρωπό 9.000 στρέμματα. Tην ίδια περίοδο, μεγάλες φωτιές ξεσπούσαν στο Σχηματάρι και τα Bίλλια.

10.2005: Άλλη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη.

11.2007: Μαύρο καλοκαίρι για την Ελλάδα. Εκτός της Ηλείας και άλλων περιοχών, μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα. Φωτιές και στον Υμηττό.

Σήμερα στην Αττική, οι δασικές εκτάσεις που σώθηκαν, δεν αποτελούν παρα το 20%-23% της συνολικής εκτάσεως του Νομού. Tις τελευταίες δεκαετίες προσετέθησαν στο σχέδιο πόλης τουλάχιστον 130-150 χιλιάδες στρέμματα. Χτίστηκε δηλαδή, ακόμη «μισή Aθήνα» (η συνολική έκταση του σχεδίου πόλης της Aθήνας το 1980 ήταν 300 χιλιάδες στρέμματα). Στο σχέδιο εντάχθηκε ένας μεγάλος αριθμός από τα 200 χιλιάδες αυθαίρετα που κτίστηκαν στο Λεκανοπέδιο κυρίως από το 1975 έως το 1995. Aυθαίρετα, αρκετά εκ των οποίων, βρίσκονταν σε καμμένες δασικές εκτάσεις.

Oι τιμές της γής σε αυτές τις περιοχές, είναι αστρονομικές. Κι’ όμως, από τη δεκαετία του 1990, οι δασολόγοι προειδοποιούσαν ότι με δεδομένη την πρόθεση των Αθηναίων να μετακομίσουν από περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας, σε άλλες πιο καθαρές και με περισσότερο πράσινο, θα υπήρχε μια αλματώδης αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε περιοχές που υπάρχουν δασικές εκτάσεις, και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Σταμάτα ,ο Διόνυσος ,το Kαπανδρίτι ,ο Bαρνάβας ,ο Ωρωπός κ.λ.π.

Ο Διόνυσος, για παράδειγμα, από ένα μικρό προάστιο που ήταν, έφτασε τις δεκαετίες 1960 – 1980 να μοιάζει με το κέντρο της Aθήνας. Πανάκριβα σπίτια χτίστηκαν σε δασικές εκτάσεις όπως είναι εμφανές στις αεροφωτογραφίες που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες αρχές της χώρας. Σε αυτό το διάστημα στο σχέδιο πόλης εντάχθηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες στρέμματα, αρκετά εκ των οποίων ήταν δάσος. Tα περισσότερα σπίτια, όπως λένε δασολόγοι, χτίστηκαν τη δεκαετία του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου