24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Επτά συλλήψεις Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από νέα έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ


Eurokinissi
Εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ σε φωτογραφία αρχείου
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 20:13



Νέα έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ σημειώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 25χρονου εργαζομένου και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων συναδέλφων του.

Από τους τέσσερις τραυματίες οι δύο είναι σοβαρά και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΚΑΤ, λόγω των εγκαυμάτων που έχουν υποστεί, ενώ οι άλλοι δύο φέρουν ελαφρά εγκαύματα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος θα διευρευνηθούν σε βάθος διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, ενώ σφραγίστηκαν οι πέντε ηλεκτροκάμινοι.

Έντονες αντιδράσεις από ΓΣΕΕ-Αντιπολίτευση που ζητούν απόδοση ευθυνών και καταγγέλουν απαξίωση της εταιρείας εν όψει της ιδιωτικοποίησης της.

Εντωμεταξύ, η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας προχώρησε στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.


Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δ.Πατίτσα, οι συλληφθέντες μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο καζάνι (αρ.5) , όπου σημειώθηκε η έκρηξη, είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μία εβδομάδα.

Όλο αυτό το διάστημα, το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ομάδα εργαζομένων πήγαν στο συγκεκριμένο καζάνι για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες, ώστε να το αδειάσουν.

Πριν καν αρχίσουν τις διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.

Ήδη στην περιοχή έχει φτάσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, που λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για εγκαταστάσεις προπανίου, που βρίσκονται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχε σημειωθεί έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ με επίσης έναν νεκρό.

ΥΠΑΝ: Θα αποδοθούν ευθύνες

Εντολή για προσωρινή σφράγιση των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κ.Μουσουρούλης, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, πέρα από τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι «βούληση του ΥΠΑΝ είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες.

»Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμε νη Επιτροπή Διερεύνησης».

Το ΥΠΑΝ υπενθυμίζει ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009.

Φ.Πετραλιά: θα είμαστε αμείλικτοι

«Όπως έχω τονίσει επανειλημμένως σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας είμαστε σκληροί και αμείλικτοι και δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν και σε δεύτερο τραγικό συμβάν μέσα σε έναν μήνα» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον άδικο θάνατο του συνανθρώπου μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τέσσερις τραυματίες εργαζόμενους.

»Οι αρμόδιες αρχές ήδη διερευνούν τις συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος και σύντομα θα γνωρίζουμε τους υπεύθυνους. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και τις Εισαγγελικές Αρχές.

»Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ζωή των εργαζομένων. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και αποφασισμένοι. Οι όροι και οι κανόνες ασφαλείας στους χώρους εργασίας πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα».

ΓΣΕΕ: «Ρώσικη ρουλέτα» πλέον η ζωή του εργαζόμενου

«Η ζωή των εργαζομένων με την ανοχή και την ευθύνη της Κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στη λογική της 'ρώσικης ρουλέτας' των καθημερινών τραγικών περιστατικών. Έλεος πια!» τονίζει η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή της για τα νέα εργατικά δυστυχήματα στη ΔΕΗ εχθές και στη Λάρκο.

Ειδικότερα, αναφέρει η Συνομοσπονδία, «στο τραγικό δυστύχημα που έγινε σήμερα Τετάρτη 26/8 στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας από έκρηξη καμινίου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νέου εργαζόμενου 24 ετών και τον τραυματισμό άλλων τριών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα της τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία (το προηγούμενο ήταν στις 2/8/09).

»Τα συνεχόμενα αυτά εγκληματικά περιστατικά στη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες των υψηλότατα αμειβόμενων κομματικών στελεχών της Διοίκησης της εταιρείας, τα οποία αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας.

»Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία. Το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου.

»Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο τις συμπεριφορές άγνοιας κινδύνου, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων πρόληψης και προστασίας της ζωής και της ασφάλειάς τους».

Αντιδράσεις κομμάτων

Η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου καλεί την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης να ενημερώσει για το ποιες ενέργειες έγιναν από τις 2 έως τις 24 Αυγούστου.

«Αυτό το νέο τραγικό εργατικό ατύχημα αποδεικνύει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταρρακωθεί σε τέτοιο βαθμό από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε αδυνατεί να παίξει το ρόλο του. Η χώρα πρέπει να κάνει σημαντικά και δραστικά βήματα για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κάνει λόγο για νέο εργοδοτικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, και τονίζει πως «μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της».

«Ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων της εργατικής τάξης καθημερινά αυξάνεται και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει, όσο η ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης καθορίζονται από τα συμφέροντα των βιομηχάνων και την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ταξική πολιτική δράση και απάντηση της εργατικής τάξης αποκτά σήμερα κατεπείγοντα χαρακτήρα» προσθέτει στην ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Να εξετάσει η Ευρωπαίκή Επιτροπή τα επαναλαμβανόμενα δυστυχήματα στην ΛΑΡΚΟ ζητά με επείγουσα ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Ο ευρωβουλευτής, στην ερώτηση που κατέθεσε, αφού αναφέρθηκε στο δεύτερο κατά σειρά δυστύχημα που συνέβη στην ΛΑΡΚΟ εντός του Αυγούστου, ζήτησε από την Επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα για τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα και να αξιολογήσει την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσία ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία όχι μόνο στην συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και συνολικά στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου