24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

ΑΡΗΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ....ΣΗΜΕΡΑ..ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ.....

Η πιο ηχηρή αμφισβήτηση του ρόλου του κ. Μεϊμαράκη ήρθε, μάλιστα, από τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του την ώρα που η οργανωτική επιτροπή αναζητούσε φόρμουλα για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογική διαδικασία. Ο πρώην υπουργός Άμυνας αντέδρασε με μαζικά πυρά εναντίον του κ. Σαμαρά, έχοντας σταθερά μέσα στο πεδίο βολής και τον κ. Σιούφα, ενώ προχώρησε και σε κινήσεις που ενίσχυσαν, εάν δεν επιβεβαίωσαν, τις εκτιμήσεις ότι έχει συνταχθεί με την κ. Μπακογιάννη. Παρέπεμψε με έμφαση στην καταγωγή του («Εγώ είμαι από την Κρήτη!...») όταν ρωτήθηκε για τις επιλογές του στην κούρσα της διαδοχής, ενώ σχεδόν όλοι οι βασικοί συνεργάτες του έσπευσαν να συνυπογράψουν την πρόταση υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη. Από το δεξί χέρι του στη Ρηγίλλης, πρώην βουλευτή Ι. Τζαμτζή, έως τον δήμαρχο Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλο και τον εξ απορρήτων συνεργάτη του και μέλος της Κ.Ε., Πελ. Καλλίρη, προκρίνεται ανοικτά η επιλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι η αναφορές του στην Κρήτη δεν προδικάζουν τις τελικές αποφάσεις του και πως θα περιμένει έως το τέλος την «πλατφόρμα» όλων των υποψηφίων για να τοποθετηθεί. Αλλά στη Ν.Δ. ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η βασική ομάδα του θα συνυπέγραφε υπέρ της κ. Μπακογιάννη εάν επρόκειτο ο ίδιος να στηρίξει άλλη υποψηφιότητα.

Κομματικός πατριωτισμός. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο κ. Μεϊμαράκης επιδιώκει αυτήν τη ώρα να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο ο «κομματικός πατριωτισμός» του. Έχει σημάνει συναγερμό για τη συνοχή του κόμματος, εμφανίζεται φρουρός του καταστατικού και πυροβολεί για «λουδοβίκειες συμπεριφορές» όλους τους υποψηφίους, παράλληλα με τον κ. Σιούφα και την οργανωτική επιτροπή. Στο στόχαστρο έχει βάλει, και τον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Καραμανλή, εκτιμώντας ότι οι δικοί του εσφαλμένοι χειρισμοί έχουν οδηγήσει το κόμμα ίσως στη μεγαλύτερη περιπέτεια από την ίδρυσή του. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί «απαξιωμένη» την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Αλλά οι άσπονδοι φίλοι του στο κόμμα εκτιμούν ότι και με αυτές τις ενστάσεις ο κ. Μεϊμαράκης προσπαθεί να ενισχύσει την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη.


Μετράει κουκιά - πυροβολεί Σιούφα

O Άρης Σπηλιωτόπουλος φαίνεται ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πυροβολεί και αυτός τον κ. Σιούφα και την οργανωτική επιτροπή, αλλά αρκετοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ακόμη «μετρά» τα ποσοστά αποδοχής που θα μπορούσε να έχει μια δική του υποψηφιότητα. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε φροντίζει και ο ίδιος να αφήνει ανοικτό, αμφισβητώντας το δικαίωμα της οργανωτικής επιτροπής να θέτει προθεσμίες για τις υποψηφιότητες, από τη στιγμή που η εκλογή αρχηγού θα περάσει στη βάση. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί στην Κ.Ε. και στο έκτακτο συνέδριο. Κομματικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιο ότι αν αλλάξουν οι προθεσμίες και, ακόμη περισσότερο, μεσολαβήσουν αποχωρήσεις κάποιων από τους νυν υποψηφίους, τότε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο. Τον σπόρο για μια τέτοια εξέλιξη έχουν ήδη ρίξει κομματικά στελέχη, όπως ο βουλευτής Αχαΐας και άλλοτε «λοχαγός» των καραμανλικών Νικ. Νικολόπουλος.

Κλειστά χαρτιά. Για τη δική του στάση πάντως, από τη στιγμή που θα παραμείνει έξω από την κούρσα διαδοχής, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Κάποιοι θυμούνται το παρελθόν του στη ΔΗΑΝΑ του κ. Στεφανόπουλου, εκτιμώντας ότι δεν θα συνταχθεί με την κ. Μπακογιάννη, έστω κι αν ο μέχρι πρότινος κοινός βηματισμός με τον κ. Μεϊμαράκη οδηγεί, για άλλους, σε αυτή την κατεύθυνση. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο θαμπή με τις επιλογές των πολιτικών φίλων του στο κόμμα, οι οποίοι έχουν μοιραστεί σε διαφορετικά στρατόπεδα. Μπορεί ο Μαξ. Χαρακόπουλος να μην έχει πάρει θέση, αλλά ο άλλοτε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ι. Οικονόμου υπογράφει υπέρ της κ. Μπακογιάννη και ο πρώην βουλευτής Π. Αλιβιζάτος στηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά.

Για τους φίλους. Στη μεγάλη διαμάχη για τη συμμετοχή των φίλων της Ν.Δ. στις εσωκομματικές κάλπες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της κίνησης Αβραμόπουλου, όταν ο κ. Μεϊμαράκης αμφιβάλλει γενικότερα με το εγχείρημα της εκλογής από τη βάση και αντιπροτείνει ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά στελέχη και μέλη του κόμματος.


Προτείνουν να ψηφίζει όποιος δηλώσει νεοδημοκράτης και υπογράψει σε γενική λίστα

Με την αρχική συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για εκλογή αρχηγού από τα οργανωμένα μέλη της Ν.Δ., παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η Οργανωτική Επιτροπή, υπό τον κ. Δημ. Σιούφα, αλλά έως την τελευταία στιγμή οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Καραμανλή αναζητούσαν διέξοδο, μπροστά στον κίνδυνο να φουντώσει ένας ανεξέλεγκτος εσωκομματικός πόλεμος.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε χθες το απογευμα να τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη σημερινή συνεδρίαση η αρχική συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων απέναντι στην πρόταση των κ.κ. Αβραμόπουλου και Ψωμιάδη που προέκριναν και τη συμμετοχή των φίλων.

Ωστόσο, στο παρά πέντε της συνεδρίασης οι υποψήφιοι εμφανίζονταν θετικοί για νέο συμβιβασμό, προκειμένου να αποφευχθεί μια μετωπική σύγκρουση και μια ψηφοφορία στο κομματικό όργανο με το δίλημμα «μόνο μέλη ή και φίλοι;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, να αποφευχθεί «πάση θυσία» μια διλημματική ψηφοφορία είχε ζητήσει και ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Καραμανλής, με αποτέλεσμα να εξεταστεί από τους τέσσερις υποψηφίους μια νέα άτυπη συμφωνία που θα επιτρέπει τη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας όποιου δηλώνει νεοδημοκράτης και υπογράψει την ημέρα της ψηφοφορίας σε μια γενική λίστα, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η βεβαίωση ότι «ενστερνίζεται τις αρχές και τις αξίες του κόμματος».

Τη λύση αυτή υπέδειξε ο κ. Αβραμόπουλος και αποδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη, η οποία υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν φέρεται να κάνει ένα ακόμη βήμα, προτείνοντας να μην υπάρχουν τελικώς στην ψηφοφορία χωριστοί κατάλογοι μελών και φίλων, αλλά μια λίστα που δεν θα προσδίδει καμία από τις δύο ιδιότητες σε όσους συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Εν ολίγοις, το δίλημμα «μέλος ή φίλος», το οποίο και η πλευρά της κ. Μπακογιάννη θεωρεί προσχηματικό, επιχειρείται να ξεπεραστεί με μια τρίτη λύση, τη βεβαίωση ουσιαστικά των ψηφοφόρων ότι είναι οπαδοί της Ν.Δ. Με τον κατάλογο των υποψηφίων που θα καταρτιστεί στις κάλπες του α΄ γύρου θα διεξαχθεί και η επαναληπτική ψηφοφορία. Εάν η αναμέτρηση, δηλαδή, οδηγηθεί σε β΄ γύρο δεν θα μπορεί να ψηφίσει κανείς οπαδός του κόμματος που δεν μετείχε στην αρχική ψηφοφορία.

Με τη συμβιβαστική πρόταση συντάσσονται οι κ.κ. Σαμαράς και Ψωμιάδης και κορυφαία στελέχη, όπως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, στενοί συνεργάτες των οποίων κάνουν λόγο για «υπαναχώρηση» από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη, η οποία τόνιζε έως χθες ότι «πρέπει να τηρηθούν όλες οι αρχικές συμφωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου