24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), Δανοί επιστήμονες παρουσίασαν νέους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι

Ηλιακοί συλλέκτες σώματος καταργούν τις μπαταρίες

28 Οκτώβριος 2009
Επιμέλεια: Στράτος Μωραΐτης

Όπως αναφέρουν πλέον οι ειδικοί, οι ηλιακοί συλλέκτες από οργανικά υλικά έχουν πολλά προτερήματα σε σύγκριση με τους συλλέκτες που κατασκευάζονται από το πυρίτιο. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), Δανοί επιστήμονες παρουσίασαν νέους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα δίσκο cd.


Ο Σούρεν Γκεβοργκιάν είναι ένας νεαρός Αρμένιος, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο Ρίσο, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, που εδρεύει στην πόλη Ροσκίλντε, της Δανίας. Τα αποτελέσματα των δικών του ερευνών συνέβαλαν ουσιαστικά στην παραγωγή μιας νέας γενιάς ηλιακών συλλεκτών. Ο ερευνητής ανοίγει την τσάντα του και βγάζει ένα μικρό λεπτό δίσκο.


«Φαίνεται σαν cd, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΝΒ», έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια φόρμα. Σε αντίθεση, όμως, με ένα συμβατικό cd, το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται είναι εύκαμπτο και για το λόγο αυτό θεωρείται ιδανικό να το τοποθετήσει κάποιος ακόμα και πάνω σ’ ένα καλοκαιρινό καπέλο».



Γιατί, όμως, να βάλει κάποιος αυτόν το λεπτό, πλαστικό δίσκο πάνω από ένα καλοκαιρινό καπέλο; Η απάντηση είναι απλή αλλά και ασυνήθιστη: επειδή έτσι θα μπορέσει να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια! Αυτό διότι ο μικρός αυτός δίσκος είναι ένας ηλιακός συλλέκτης από πλαστικό. Ο ειδικός μίλησε για έναν οργανικό ηλιακό συλλέκτη. Πρόσθεσε μάλιστα πως έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλους συλλέκτες, βασικό υλικό κατασκευής των οποίων είναι το πυρίτιο και που συνηθίσαμε να τους βλέπουμε στις οροφές ορισμένων σπιτιών.


«Οι οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες, είπε χαρακτηριστικά, είναι πιο φθηνοί επειδή είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, το οποίο δεν κοστίζει πολύ. Είναι πολύ πιο φθηνό από ό,τι η βάση πυριτίου. Είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικοί. Ενώ η αποδοτικότητά τους είναι 3%, ένας κανονικός ηλιακός συλλέκτης φθάνει στο 15%. Οι οργανικοί συλλέκτες δεν είναι ιδανικοί για τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Για κάποια προϊόντα, όμως, είναι πολύ χρήσιμοι».



Σύντομα μπαίνουν στη βιομηχανική παραγωγή


Μέχρι τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν πλαστικούς συλλέκτες ηλιακής ενέργειας μόνο στο εργαστήριο ως δείγμα και σε περιορισμένο αριθμό. Πάντως, ο Σούρεν Γκεβοργκιάν κατάφερε τώρα, μαζί με τους συναδέλφους του, να αναπτύξει μια τεχνική η οποία επιτρέπει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας και να φθάσουν έτσι ένα βήμα πριν από τη βιομηχανική παραγωγή.


Οι Δανοί ερευνητές, ακολουθώντας μια ειδική μέθοδο, κατάφεραν να φτιάξουν περίπου 1.000 πλαστικά τέτοια αντίτυπα, που μετατρέπουν ένα… απλό, καλοκαιρινό καπέλο σε μια πρωτοπόρα πηγή συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας. Μάλιστα, οι επιστήμονες μοίρασαν τα περίεργα αυτά καπέλα σε ένα φεστιβάλ ροκ που διοργανώθηκε στη Ροσκίλντε. Οι θεατές, κάνοντας χρήση των δίσκων αυτών, μπορούσαν να λειτουργήσουν μικρά ραδιόφωνα από την ενέργεια που συγκεντρωνόταν στο καπέλο που φορούσαν.


Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Οι Δανοί επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν και λάμπες που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Λαμπτήρες, οι οποίοι το πρωί συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια και το βράδυ εκπέμπουν φως. Σε μαζική παραγωγή, για παράδειγμα, μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως λύση σε αφρικανικά χωριά, τα οποία ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου