24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Συντάξεις: Σε ποιους θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις του 2012




Με μειωμένα όρια θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι «πρόλαβαν» να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι και το τέλος του 2012.


Ωστόσο, όσοι δεν «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς ακολουθούν
πλέον τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, που ισχύουν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει το «Έθνος», από την 1η Ιανουαρίου 2013, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62 (εναλλακτικά πλήρης σύνταξη δίνεται στα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης).

Αντιθέτως, όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να αξιοποιήσουν σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που επιτρέπουν ακόμα και σε 50άρηδες την έξοδο στη σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι θετικές διατάξεις έχουν επανειλημμένα μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι το τέλος του 1982.

Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ενώ οι έγγαμες γυναίκες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρήσουν ακόμα και με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.

Κερδισμένες είναι και οι μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να φύγουν με το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ο έως το 60ο έτος).

Στους μεγάλους τυχερούς του ασφαλιστικού είναι και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης και αξίζει να σημειωθεί πως ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τους πατέρες ανηλίκων .

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης (που ισχύει για όσους ασφαλισμένους είδαν από το 2011 και μετά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να αλλάζουν). Για θεμελίωση το 2011 αναγνωρίζονται τέσσερα έτη, το 2012 πέντε, φέτος έξι και από το 2014 και μετά, επτά (ενώ στο Δημόσιο αναγνωρίζονται και έως πέντε έτη επιπλέον για τα παιδιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου