24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Ποιος είναι ο Τούρκος λαθρέμπορος που μετέφερε χρυσό αξίας 28 δισ. στο Ιράν


Ο 30χρονος Riza Sarraf βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις μίζες που έχει ταρακουνήσει την Τουρκία κι έχει προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών στην κυβέρνηση Ερντογάν.

 Ο εκατομμυριούχος μετανάστης από το Ιράν, που πήρε την...
τουρκική υπηκοότητα και κατοικούσε σε βίλα 72 εκατομμυρίων μαζί με την διάσημη στην χώρα σύζυγό του, έχει πλέον“εγκατασταθεί” στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης καθώς σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία αυτός ήταν που κινούσε τα νήματα πίσω από το δίκτυο δωροδοκίας, πλαστογραφίας και λαθρεμπορίου χρυσού που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

 Σύμφωνα με τα έγγραφα της αστυνομίας ο Riza Sarraf έκανε “μπίζνες” δωροδοκώντας υπουργούς με εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και δώρα, μεταξύ των οποίων κι ένα πιάνο αξίας 37.000 δολαρίων αλλά κι ένα ρολόι αξίας 350.000 δολαρίων. Η ανέλιξη του Sarraf στην τουρκική ελίτ, σε τέτοιο σημείο ώστε να παρευρίσκεται σε κυβερνητική εκδήλωση δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε μέσω του Ιράν.

 Καθώς οι δυτικές χώρες είχαν επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα, το ισλαμικό κράτος δημιούργησε μια προσωρινή αγορά χρυσού ως μέσο πληρωμής για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Sarraf και χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του στις δύο χώρες μετέφερε κάθε μέρα περίπου έναν τόνο χρυσού, αξίας $28 δισ., προς το Ιράν. Ως αντάλλαγμα για τις “υπηρεσίες” του ο Sarraf έπαιρνε τεράστια ποσά σε προμήθεια, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έφταναν έως και τα $484 εκατομμύρια μέσα σε ενάμισι χρόνο, έως τον Ιούνιο του 2013.


 Μίζες και δωροδοκίες Το “κουβάρι” ξετυλίχτηκε όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρήκαν το επίμαχο φορτίο. Ωστόσο, ο Sarraf παρέμενε ψύχραιμος υποστηρίζοντας ότι όλα θα τακτοποιούνταν. Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της αστυνομίας, σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του, ο Sarraf είχε δηλώσει ότι είχε καλέσει έναν υπουργό κι ότι η κατάσταση θα τακτοποιούνταν.

 Αυτός ο υπουργός σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ο τότε υπουργός οικονομικών, Zafer Caglayan, ο οποίος παραιτήθηκε όταν το σκάνδαλο βγήκε στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Sarraf είχε κάνει δώρο ένα ρολόι αξίας $350,000 στον υπουργό. Ανάμεσα στη λίστα των επαφών του εκατομμυριούχου ήταν και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Muammer Guler.

 Εκτός από τον Riza Sarraf η αστυνομία έχει συλλάβει και δεκάδες άλλους συνεργάτες του, οι οποίοι συνδέονται με το κύκλωμα. Μετά το πρώτο κύμα συλλήψεων ο Ερντογάν έχει απολύσει και μεταθέσει περίπου 4.000 αστυνομικούς υπαλλήλους και εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση είναι μια προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του. Εάν ο Riza Sarraf και οι συνεργοί του πάντως καταδικαστούν, αυτό θα επιφέρει ένα κατάφωρο πλήγμα στο Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου