24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Ο Νταβούτογλου απειλεί : «Αν δε μοιράσουμε το φυσικό αέριο πάμε για δύο κράτη στην Κύπρο»


Η Άγκυρα έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά να συνεχίσει τις δραστηριότητες ...

εξερεύνησης για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις δηλώσεις των Ελληνοκύπριων να μπλοκάρουν τις συνομιλίες ...

της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

«Το Barbaros θα συνεχίσει να κάνει τις σεισμικές μελέτες στα ανοιχτά της Κύπρου…. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε το δικαίωμα να διεξάγουμε σεισμικές μελέτες εκεί, με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα κάνουμε πάντα χρήση αυτού του δικαιώματος», δήλωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να δεσμεύσει το θαλάσσιο τμήμα στα νότια και νοτιοανατολικά που είναι πλούσιο σε αποθέματα φυσικού αερίου, απαιτώντας την ίση κατανομή των πόρων μεταξύ των «δύο κυβερνήσεων του διαιρεμένου νησιού».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε την έκκληση της Άγκυρας για δίκαιη κατανομή και εξέφρασε την προθυμία να επιδιωχθεί μια λύση σε αυτή τη βάση.

«Εάν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατό με τους γείτονες και φίλους μας Έλληνες, τη Βρετανία και τη διεθνή κοινότητα ως εγγυητές και να διευθετήσουμε το ζήτημα. Και αυτοί οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πόροι του ενωμένου κυπριακού κράτους. Αλλά, εάν λένε, «αυτοί οι πόροι ανήκουν σε εμάς και ο βορράς ανήκει σε εσάς», τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις μαζί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Δεν μπορείς να ενθαρρύνεις το αδιέξοδο, να αποχωρείς από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις, να αρχίσεις να έχεις άλλες συζητήσεις, να εκβιάζεις την Τουρκία και να ρίχνεις την ευθύνη για όλο αυτό στην Τουρκία. Δεν είναι αποδεκτή κατάσταση αυτή», δήλωσε.

Κανονικά συνεχίζεται η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ – Κogas, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, το γεωτρύπανο έφθασε στο βάθος που έπρεπε να ήταν και ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός Δεκεμβρίου. Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει σεισμογραφικές εργασίες, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στρατιωτική άσκηση Κύπρου- Ισραήλ

Στο μεταξύ, επιτυχής χαρακτηρίζεται από πηγές του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας η ευρείας κλίμακα στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου που έγινε την Τρίτη με την επωνυμία «Ονήσιλος- Γεδεών».

Στην κοινή άσκηση Κύπρου- Ισραήλ το ζητούμενο ήταν η δοκιμασία οπλικών συστημάτων και χειριστών σε ακραίες καταστάσεις. Η αντιαεροπορική άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας δοκιμάσθηκε σε «επίθεση εχθρικών αεροσκαφών» τον ρόλο των οποίων είχαν αναλάβει F15 και F16 της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία κατά κύματα πραγματοποιούσαν είσοδο στο FIR Λευκωσίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα στο έδαφος τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων είχαν ως αποστολή την «εχθρική» αναχαίτιση με τον εγκλωβισμό των αεροσκαφών. Μια δοκιμασία, που σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είχε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Ολοκληρώνεται και η ρωσική άσκηση

Επίκεντρο της συγκεκριμένης φάσης της άσκησης ήταν το αεροδρόμιο της Πάφου, αλλά και περιοχές της ορεινής Κύπρου, όπου τα Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποιούσαν βυθίσεις και προσβολή στόχων. Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώνεται η ρωσική άσκηση στην θαλάσσια περιοχή Κύπρου-Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου