24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Τρία χρόνια χωρίς τον Αγγελόπουλο



Συντάκτης: 

Τι θα έλεγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, αν ζούσε, για τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τη στάση της Ευρώπης, τις εκλογές; Πώς θα σχολίαζε την πιθανή άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία; Τι θα ένιωθε...
για την άνοδο του φασισμού στις αγαπημένες του Ελλάδα και Ευρώπη; Και πώς θα είχε ολοκληρώσει την «Αλλη Θάλασσα», την τελευταία του ταινία;

Το σενάριο εστίαζε στη βαθιά οικονομική, κοινωνική, ηθική κρίση. Αναφερόταν στην κυριαρχία των τραπεζών, των αγορών, αλλά και στους μετανάστες. «Είμαι θυμωμένος με όλους. Ο καθένας φροντίζει για το κόμμα του και όχι για τη χώρα. Εχω πει εδώ και καιρό ότι πρέπει να βρεθεί λύση κοινή. Η Ευρώπη ενδεχομένως να μην είναι η Ευρώπη που είχαμε ονειρευτεί, όμως ο μόνος δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός», είχε πει τον Δεκέμβριο του 2011 σε μια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον Ιταλό πρωταγωνιστή του, Τόνι Σερβίλο, λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα στον Πειραιά.

Εκείνα που του κόστισαν τη ζωή. Το νήμα της κόπηκε τη στιγμή της δημιουργίας. Οταν ξέφυγε για λίγο, ολομόναχος, στον περιφερειακό δρόμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου, για να είναι απόλυτα σίγουρος για το πλάνο. Ισως εκείνο το τελευταίο χαμόγελο, που χάρισε στους γιατρούς του πριν μπει στο χειρουργείο, ήταν η ένδειξη ότι έφυγε ευχαριστημένος.

Αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την 24η Ιανουαρίου του 2012, όταν η Ελλάδα και ο κόσμος όλος πάγωσαν από την είδηση του θανάτου του. Η επέτειος συμπίπτει με τις εκλογές. Ισως λειτούργησαν σαν ανάχωμα για οποιαδήποτε εκδήλωση για τον σημαντικότερο Ελληνα σκηνοθέτη.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια μια σειρά αφιερωμάτων έγιναν στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις Κάνες και το Βερολίνο. Πέρυσι η οικογένειά του διοργάνωσε την εξαιρετική εκδήλωση «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανήμερα της επετείου του θανάτου του, οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες και όσοι τον λάτρεψαν από τις ταινίες του μαζεύτηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Στην προβολή ενός ντοκιμαντέρ του για την Αθήνα.

«Γιατί κάνετε σινεμά;» τον είχαν ρωτήσει. «Για μένα, για τους φίλους μου και για να νικήσω τον χρόνο» είχε πει. Τον νίκησε.

«Τα είπε όλα με τις ταινίες του. Βλέποντας κανείς τους "Κυνηγούς" και τον "Μεγαλέξανδρο", για να μιλήσω για τις παλαιότερες, παίρνει μια γεύση τι συμβαίνει σήμερα», μας λέει με χαμηλή φωνή η γυναίκα της ζωής του, η Φοίβη Αγγελοπούλου. «Η συγκυρία των εκλογών έχει αποτέλεσμα να μετακινηθούν χρονικά δύο μεγάλες εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν. Δεν διοργανώθηκε ούτε καν μια πολιτική κουβέντα για τον άνθρωπο που μίλησε για τον φόβο απέναντι στην εξουσία της Αριστεράς. Κι ας είναι σήμερα κεντρικό θέμα. Λέμε "ο ποιητής των εικόνων", το "εθνικό κεφάλαιο" και έχουμε ξοφλήσει με το χρέος μας. Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του. Είναι ίδιον της εποχής μας, όμως οι άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι. Το εισπράττω. Ο Θόδωρος είχε διαφορετικό λόγο. Και στάση ζωής οραματική. Η οικογένειά μας σιωπά διακριτικά σε αυτή την επέτειο. Ο λόγος της σιωπής είναι πιο φωναχτός από οποιοδήποτε άλλον».

Προς το παρόν το υλικό των τριών εβδομάδων γυρίσματος από την «Αλλη Θάλασσα» δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε έχει προχωρήσει η ιδέα να ολοκληρωθεί η ταινία από την κόρη του. Εξάλλου, η οικογένεια Αγγελόπουλου έχει μεγαλώσει κατά οκτώ μέλη. «Ναι, ο Θόδωρος έχει οκτώ εγγόνια. Εκτός από τις ταινίες του, έχει αφήσει άλλη μια σπουδαία παρακαταθήκη», λέει η Φοίβη Αγγελοπούλου.

info:

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει στα Ιωάννινα την εκδήλωση «Η Ηπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» (5-8 Φεβρουαρίου). Οι συμμαθητές του στο σχολείο της Αχαρνών (εκεί πήγε Δημοτικό και Γυμνάσιο) θα τον τιμήσουν (8 ή 15/2, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί) στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», στην Ιουλιανού. Εκεί κοντά γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Αγγελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου