24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Επιμελητηριακές εκλογές .....Είναι καιρός να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.



Νίκος Ασαρίδης
Οικονομολόγος
Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Πιερίας

Οι Επιμελητηριακές εκλογές που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα πραγματοποιούνταν τον Νοέμβριο του 2015, αναβλήθηκαν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο...
σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που έστειλε σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας το Υπουργείο Οικονομικών. 

Βασικός σκοπός είναι όχι απλώς η επικαιροποίηση αλλά και η αναθεώρηση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας σε όλες της πτυχές της, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του διττού ρόλου της δημόσιας λειτουργίας των Επιμελητηρίων. 

Πιο συγκεκριμένα τα Επιμελητήρια λειτουργούν από τη μία πλευρά ως επίσημοι σύμβουλοι της Πολιτείας και από την άλλη ως φορείς παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις μέλη τους.

Άνοιξε λοιπόν μια περίοδος διαλόγου μεταξύ κράτους και επιμελητηρίων με στόχο τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων. 
Το σημείο στο οποίο οφείλει να εστιάσει η επιμελητηριακή κοινότητα αφήνοντας στην άκρη κάθε είδους «ενδοοικογενειακές διαμάχες» είναι εκείνο όπου τέμνονται όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου όλοι μαζί ενωμένοι να οδηγήσουμε τα Επιμελητήρια στην αυριανή ημέρα της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Καταθέτοντας κάποιες προσωπικές σκέψεις, πιστεύω πως οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τα επιμελητήρια πρέπει να έχουν και ως στόχο, πέραν όλων των άλλων, την όσο το δυνατόν λιγότερη εξάρτηση του επιμελητηριακού θεσμού από το κράτος και κυρίως τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του παρελθόντος που δεν ωφέλησαν. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πάρα πολύ σημαντική η καθιέρωση ενός νέου εκλογικού συστήματος - αυτού του ενιαίου ψηφοδελτίου - με απλά λόγια ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους συμβούλους και ένα ενιαίο για τους υποψήφιους προέδρους.

 Ένα τέτοιο σύστημα θα δώσει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες - μέλη του επιμελητηρίου να επιλέγουν αξίες και όχι παρατάξεις (θα εδραιώσει δηλαδή την αξιοσύνη και τις ικανότητες ως κριτήριο επιλογής), θα δώσει τον απαραίτητο χώρο για να αναδειχθούν προσωπικότητες ξεπερνώντας τα στεγανά των παρατάξεων, θα εμπεδώσει μια νέα κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και τέλος η υιοθέτηση αυτού του συστήματος θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, διαφάνειας και φυσικά αξιοκρατίας.

Εφόσον η παραπάνω πρόταση γίνεται αποδεκτή στον κοινό νου ως ευκαιρία στα πλαίσια της αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών, θα πρέπει να σημειώσω πως η σημερινή ευχέρεια (ευελιξία) που έχει το εποπτεύον Υπουργείο να αναβάλει την προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία εκλογική ημερομηνία, θα πρέπει να καταργηθεί. Οι παρεμβάσεις αυτές προσβάλλουν την ανεξαρτησία των επιμελητηρίων.

Επιπροσθέτως εκτιμώ ότι η χρονική συγκυρία υιοθέτησης μιας τέτοιας πρότασης είναι ευνοϊκή (το timing είναι καλό) ώστε να λειτουργήσει ως διαδικασία πιλοτικά και για τις πολιτικές διεργασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πρόκληση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την εφαρμόσει στην πράξη καθώς πριν από ενάμιση χρόνο περίπου έγινε μια προσπάθεια εισαγωγής αυτού του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δυστυχώς δεν ευδοκίμησε.

Από την άλλη δεν είμαι θιασώτης της πλήρους ανεξαρτησίας των επιμελητηρίων. Εκτιμώ όμως ότι οι παρεμβάσεις του κράτους πρέπει να περιορίζονται καταρχήν στον οικονομικό έλεγχο εφαρμόζοντας τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων επιτέλους (ανεστάλη η ισχύς του έως 31-12-2015) και φυσικά να υφίσταται προληπτικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο προς αποφυγήν πιθανών περιπτώσεων κακής διαχείρισης και ατασθαλιών, και κατά δεύτερο λόγο έλεγχος με στόχο την αποφυγή εκτροχιασμού των επιμελητηριακών δράσεων από τον θεσμοθετημένο σκοπό τους.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να αποδείξει ότι βλέπει μπροστά από την εποχή της και να υιοθετήσει νέες ιδέες και πρακτικές που θα οδηγήσουν τα Ελληνικά Επιμελητήρια προς την Ευρωπαϊκή τους πορεία.

Νίκος Ασαρίδης
Οικονομολόγος
Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου