24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Αιματηρή επίθεση στο Εθνικό Μουσείο της Τυνησίας.... στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 22 ανθρώπων





Επίθεση ενόπλων στο Εθνικό Μουσείο της Τύνιδας στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 22 ανθρώπων, σηματοδοτώντας την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε....
άλλη μία αραβική χώρα της Μεσογείου, η οποία μέχρι χθες εθεωρείτο όαση ασφάλειας.

Φορώντας στρατιωτικές στολές, οι άγνωστης ταυτότητας ένοπλοι εισέβαλαν, το μεσημέρι, στο διεθνούς φήμης μουσείο Μπαρντό, που φιλοξενεί περίφημα ψηφιδωτά και άλλα κειμήλια ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

 Εκείνη τη στιγμή, το μουσείο ήταν γεμάτο επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων ομάδων τουριστών από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία. Ταχύτατα, τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν στον τόπο του δράματος, ενώ το Κοινοβούλιο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το μουσείο στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκκενώθηκε.

Δύο ώρες μετά την εισβολή των τρομοκρατών, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν στο πρώην παλάτι που στεγάζει το μουσείο, σκότωσαν δύο εκ των ενόπλων και απελευθέρωσαν τους τουρίστες που κρατούνταν όμηροι. 

Θύματα του τρομοκρατικού επεισοδίου έπεσαν 17 ξένοι τουρίστες, δύο Τυνήσιοι πολίτες και ένας αστυνομικός, ενώ 22 εκ των τουριστών τραυματίστηκαν. Η τυνησιακή τηλεόραση έδειξε μασκοφόρους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να κατευθύνουν απελευθερωμένους ομήρους σε ασφαλή σημεία, ενώ συνάδελφοί τους σημάδευαν γειτονικό κτίριο. Πολλοί ηλικιωμένοι, πιθανότατα τουρίστες, έτρεχαν πανικόβλητοι να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη.

Ισλαμιστές εξτρεμιστές

Μέχρι χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι πρόκειται για ισλαμιστές εξτρεμιστές. Η Τυνησία ήταν η χώρα που άνοιξε την αυλαία στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», με τη λαϊκή εξέγερση των αρχών του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του απολυταρχικού προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. 

Σε αντίθεση με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, απέφυγε μια εφιαλτική κλιμάκωση της βίας, θέσπισε δημοκρατικό σύνταγμα και διεξήγαγε ελεύθερες εκλογές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται διεθνώς ως ελπιδοφόρα εξαίρεση. Σοβαρό παράγοντα «μόλυνσης» της Τυνησίας από τον ισλαμικό εξτρεμισμό συνιστά το χάος στη Λιβύη, που έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στον φανατισμό και την τρομοκρατία. 

Η χθεσινή αιματοχυσία αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό, που αποτελεί τη βασική «βιομηχανία» της χώρας, ενώ θέτει υπό αίρεση τη νεαρή και εύθραυστη δημοκρατία της.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή τρομοκρατική επίθεση επηρεάζει μια χώρα που αντιπροσωπεύει την ελπίδα στον αραβικό κόσμο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο μουσείο του Λούβρου, σε εκδήλωση για την προστασία των αρχαιοτήτων του Ιράκ και της Συρίας που καταστρέφονται από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους Τυνήσιους, λέγοντας ότι «όποτε συμβαίνει μια παρόμοια τρομοκρατική πράξη, μας αφορά όλους».

Η αναφορά του Γάλλου προέδρου αφορούσε τις πρόσφατες καταστροφές αρχαίων μνημείων στη Μοσούλη από το «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο τα θεωρεί «ειδωλολατρικά». Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν εναντίον των τρομοκρατών, εκτιμώντας ότι στόχος τους ήταν «να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου