ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

....ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ....«Βουλιάζει» η ΕΛΛΑΔΑ από πρόσφυγες και μετανάστες....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Βουλιάζει» η Ειδομένη από πρόσφυγες και μετανάστες η Ειδομένη καθώς στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος ...Ειδομένης-Γευγελής ..η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και ο Γερμανός πρόξενος Ίνγκο Φον Φος, είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, ενώ λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια. όταν μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα.

Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, ενώ ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Μάλιστα, υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη.Πάνω από 4.000 άτομα εγκλωβίστηκαν για ώρες στον Πειραιά

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί επικράτησε χαμός και στο λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασαν πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εγκλωβίστηκαν στο σημείο επειδή η Τροχαία δεν τους άφηνε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς Ειδομένη.

Από τα ξημερώματα κατέπλευσαν στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Πιο αναλυτικά, στον Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάνδη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο. Επίσης το «blue star 2» μετέφερε εννέα μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά.

Σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.

Πάντως, αφού περίμεναν για πολλές ώρες στο λιμάνι, πολλοί από τους μετανάστες μετακινήθηκαν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ, ενώ πολλοί άλλοι έφυγαν μόνοι τους από το Σχιστό.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ένας άντρας από τη Συρία είπε ότι έφτασε το πρωί στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη και πως σκοπός του είναι να φτάσει στη Γερμανία.

«Πληρώσαμε εισιτήριο για να πάμε στα σύνορα. Δώσαμε 95 ευρώ το άτομο για το πλοίο έως τον Πειραιά και για το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στα σύνορα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μας λένε ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά μαθαίνουμε από τις ειδήσεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα σύνορα. Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε...».

«Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε στον Πειραιά», είπε ένας άντρας από τη Συρία