24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

«Παγώνουν» τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα λόγω του καρτέλ των εργολάβων!



Η Κομισιόν φέρεται να αποφάσισε το προσωρινό πάγωμα των πληρωμών από το ευρωπαϊκό περιφερειακό ταμείο (ΕΣΠΑ) για τα προγράμματα του 2014 - 2020, καθώς μετά από έρευνα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού προέκυψε η δράση ενός καρτέλ στα δημόσια έργα, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα New Europe, την οποία επικαλείται η Καθημερινή, σε εσωτερικό γράμμα της Κομισιόν με ημερομηνία 17 Μαΐου, αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των προϋποθέσεων στην ανάθεση δημοσίων έργων.


Όπως διευκρινίζεται ότι έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο καρτέλ, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές κατασκευαστικές και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.


Στη σχετική επιστολή, αναφέρεται πως «το καρτέλ ενδεχομένως να ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηρόδρομων, μετρό κλπ», ενώ επιβεβαιώνεται ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν «σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.»


Tο New Europe αναφέρει πάντως ότι κυβερνητική πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου υποβάθμισε το θέμα μιλώντας για ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν και πρόσθεσε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύουν να χειριστούν το θέμα με αυτό τον τρόπο.


Η Κομισιόν από την πλευρά της αναφέρει: ότι είναι «ενήμερη για την υπόθεση». «Αυτό είναι βασικά ένα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με ημερομηνία 17 Μαΐου. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όταν ξεκαθαριστούν τα στοιχεία. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», αναφέρει ακόμη.




Απάντηση Υπουργείου για ΕΣΠΑ




Διευκρινίσεις για το ζήτημα που έχει δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ενδεχόμενο προσωρινό πάγωμα κανδυλίων από το ΕΣΠΑ λόγω της εν εξελίξει έρευνας για την υπόθεση καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο δίνει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Αναλυτικά:




Αναφορικά με διαρροές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την φημολογούμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:




1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.




2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου