24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Έντονη δυσφορία ΥΠΕΞ για νέα τουρκική πρόκληση στην Αγία Σοφία



Έντονη δυσφορία και ανησυχία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου για το γεγονός ότι έγινε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία.



Το κάλεσμα για προσευχή συνηθίζεται εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αλλά μέχρι πρότινος ο μουεζίνης το απηύθυνε από δωμάτιο που βρίσκεται στον περίβολο του μνημείου.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ένα ακόμη βήμα «που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος».

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου την Τουρκία «να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες».

Όπως είπε, οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη.

Ακόμη, ο κ. Ευθυμίου υπενθύμισε ότι η Αθήνα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως η απόπειρα αλλαγής χρήσης -από μουσείο σε τέμενος- της Αγίας Σοφίας, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα διεθνές ζήτημα.

«Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου