24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα


Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τις επαφές του σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ...


ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο,   το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον Έλληνα
ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο (11.15) και στη συνέχεια (11.45) θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι οι δύο υπουργοί αναμένεται ότι θα βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία και αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα και θα επιβεβαιώσει και θα εμβαθύνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, πιστεύει στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο Κυπριακό και τη Συρία, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Λαβρόφ, ιδιαίτερα με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς η επίσκεψή του αυτή είναι ανταποδοτική της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Κοτζιάς στη Μόσχα.

Κατά τη συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά, με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Βασική αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, όπως έχει τονιστεί, είναι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Tι συμβαίνει με τους αγωγούς

Στο προσκήνιο επανέρχεται ο αγωγός αερίου Turkish Stream και το ενδεχόμενο επέκτασής του στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Ιταλία με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του υφυπουργού Ενέργειας Γιανόφσκι Ανατόλι, καθώς η δεύρυνση της ελληνο-ρωσικής ενεργειακής συνεργασίας περιλαμβάνεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν εξάλλου στο ελληνο- ρωσικό ενεργειακό συνέδριο, που πραγματοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο του 4ου Ελληνο-Ρωσικού Κονωνικού Φόρουμ και οι τοποθετήσεις τους αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανοίγει το δρόμο για το γερμανο- ρωσικό πρότζεκτ Nord Stream II, την κατασκευή δεύτερης γραμμής στον υφιστάμενο αγωγό Ρωσίας - Γερμανίας.

Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη Μόσχα, που απειλεί να θέσει στο περιθώριο τα σχέδια για την ευρωπαϊκή πορεία του Turkish Stream, ειδικά αν η ΕΕ επιμείνει στο αίτημα προς τη Ρωσία για διατήρηση του στάτους της Ουκρανίας ως χώρας -τράνζιτ μεταφοράς αερίου.

Μετά από μία μακρά διένεξη με τη Gazprom, κατά την διάρκεια της οποίας οι Βρυξέλλες φαίνονταν έτοιμες να μπλοκάρουν τα σχέδια των Ρώσων για πρόσθετη παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω εναλλακτικών διαδρομών, η Κομισιόν αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό για τον αγωγό Οπάλ, με τον οποίο συνδέεται στη Γερμανία ο αγωγός Nord Stream I. Mέχρι σήμερα η Gazprom μπορούσε να χρησιμοποιεί μόνον το 50% της χωρητικότητας του αγωγού, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της δυναμικότητας του Οπάλ να μένει αχρησιμοποίητο. H Κομισιόν αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης ως το 2033, με τον όρο οι ανταγωνιστές της Gazprom να αποκτήσουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε ποσοστό ως 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Κατά του αναλυτές, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στη Gazprom να προχωρήσει στη δεύτερη γραμμή του Nord Stream I, o oποίος τροφοδοτεί τον αγωγό Οπάλ, που με τη σειρά του μεταφέρει αέριο στο γερμανικό σύστημα και την Τσεχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου