24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ....Η Αθήνα εγκαταλείπει Χίο και Σάμο στο έλεος του Ερντογάν



H Kυβέρνηση μέσα στη ανεπάρκειά της ετοιμάζεται να “παραδώσει” Χίο και Σάμο στους Τούρκους, ενώ το Κυπριακό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Δείτε το αγωνιώδες ρεπορτάζ του Πολίτη της Χίου για όσα τρομερά παραδέχθηκε χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Τζανακόπουλος:

Νέα δεδομένα στο τραπέζι της συζήτησης
για το προσφυγικό δημιούργησε η αυξημένη πίεση των κατοίκων των νησιών μας, με την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων. Ήδη ανώτατα κυβερνητικά στελέχη από το πρωί σε δηλώσεις τους περιγράφουν με ποιο τρόπο αποδέχθηκαν η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να βυθίσει Χίο, Σάμο, Λέσβο, Κω σε μια ανεξέλεγκτη αβεβαιότητα, η οποία δεν αποκλείεται να λάβει και μελλοντικές εθνικές διαστάσεις.

Όπως αποκάλυψε – για πρώτη φορά – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος γραμμή της κυβέρνησης είναι από τα νησιά να φεύγουν μόνο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει η αίτηση ασύλου». 

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αυτό γίνεται γιατί όσοι μετανάστες ή πρόσφυγες φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.


«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Όποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα αυτομάτως δεν εμπίπτει στο περιεχόμενο της συμφωνίας», εξήγησε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες είναι οι συνέπειες για τα νησιά όταν οι υπόλοιπες προβλέψεις της Συμφωνίας δεν τηρούνται, με κορυφαία την τραγική καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων ασύλου ελλείψει προσωπικού.

Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος υποστήριξε ότι κάνει κακό στην πατρίδα να ζητά κανείς σ’ αυτή τη φάση να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά.

Τα ερωτήματα

Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να στοιχειοθετήσει με ποιο ακριβώς τρόπο καταπίπτει η Συμφωνία, αν μεταφερθούν μετανάστες από τα νησιά, της ομολογίας του κ. Τζανακόπουλου έπονται άλλα ερωτηματικά:
τι την εμποδίζει να εξαντλήσει την πίεση της σε διεθνείς οργανισμούς και Ε.Ε. για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου;
με ποια λογική αποδέχεται από τα νησιά να αναχωρούν οι οικογένειες Σύρων, που κατά τεκμήριο δεν δημιουργούν προβλήματα, και να παραμένουν οι οικονομικοί μετανάστες χωρών της Ασίας και της Αφρικής;
κατ’ αυτό τον τρόπο εξηγείται η επιμονή της κυβέρνησης στη δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών, επειδή προβλέπει έκρηξη της εγκληματικότητας;

Σε τροχιά σύγκρουσης

Η υποχρεωτική αποδοχή της κυβέρνησης όσων τραγικών δεσμεύσεων για τα νησιά μας ανέλαβε, μεταβάλλει και την τακτική της απέναντι στους νησιώτες. Μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες η δέσμευση του κ. Μουζάλα ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών ανατρέπεται.

«Αν δεν μας δώσουν οι δημοτικοί άρχοντες χώρους, θα βρούμε εμείς». Ο υπουργός φάνηκε αποφασισμένος για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι «θα φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς (εννοεί τους μετανάστες) που υπάρχουν στα νησιά».

Δεν εξηγεί όμως ο υπουργός με ποιο ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα φτιάξει σύντομα δομές για χώρο που όχι απλώς δεν έχει μελετήσει, ούτε καν εντοπίσει.

Αναφερόμενος στον φόβο που υπάρχει από την πλευρά των κατοίκων της Χίου ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον φόβο, αλλά αυτός θα καταπολεμηθεί με πρακτικά μέσα.

«Δεν χαρίζουμε κανέναν από τους κατοίκους της Χίου και της Σάμου στην ακροδεξιά και στον ρατσισμό», δήλωσε και προσέθεσε ότι: «Σε αυτή τη φάση, η άποψη «διώξτε τους από το νησί», είναι μία ακραία άποψη που κάνει κακό στην πατρίδα μας. Αν τους διώξουμε θα πέσει η συμφωνία. Αν φύγουν οι μετανάστες από τα νησιά, αυτό που αποκρύπτουν από τους Χιώτες είναι ότι θα έρχονται 2.000 και 4.000 μετανάστες την ημέρα».

ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι η πανσαμιακή συγκέντρωση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα παρουσία πλήθος κόσμου από όλη τη Σάμο.


Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το ψήφισμα του οργάνου.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.

Δήμαρχος Σάμου: “Η Σάμος δεν θα καθηλωθεί”



“Με αίσθημα ιδιαίτερης ευθύνης χαιρετίζω αυτή την εντυπωσιακή παρουσία σας, σήμερα, εδώ, στην ειρηνική συγκέντρωση-διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει στο νησί μας. Προβλήματα που ολοένα οξύνονται και έρχονται να προσθέσουν το δυσβάσταχτο βάρος τους σε όσα και εμείς, όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει: την οικονομική κρίση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το αύριο. Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!“, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κος Αγγελόπουλος.

“Σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες. Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει.Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν! Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας, υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων.
Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό’, είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε”.Ο κος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Μουζάλας υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. ” Με την υπογραφή αυτή μπήκε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης! Είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό. Είναι επικίνδυνο να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις προς ένα ακριτικό ιστορικό τόπο, τη Σάμο μας! Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει και μία αύξηση του ΦΠΑ καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%. Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής. Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές, βλέπετε, το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί”, είπε ο κος Αγγελόπουλος και πρόσθεσε: ” Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί. Η Σάμος δεν αντέχει πλέον.Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ψέμματα”, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.



Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: Λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή

“Σήμερα στέλνουμε πολλά μηνύματα, όχι μόνο στον κο Μουζάλα, αλλά σε όλους. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και είναι σήμερα σημαντικό που είμαστε όλοι εδώ, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική εκκλησία και οι πολίτες. Και όταν είμαστε πολλοί τα μηνύματα είναι δυνατά και ισχυρά. Θέλω να στείλω μήνυμα στον κο Μουζάλα. Δεν είμαστε στη Σάμο 5 γραφικοί και ακραίοι που διαμαρτυρόμαστε. Είμαστε όλη η Κοινωνία και σήμερα το δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι πρόβλημα λίγων ανθρώπων, άλλα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο της πόλης της Σάμου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Οι διαμαρτυρίες μας δεν στρέφονται κατά των προσφύγων. Στρέφονται κατά αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα, που το συντηρούν και σήμερα μας κοροϊδεύουν. Λέμε εδώ και τώρα αποσυμφόρηση», είπε ο κος Κατρακάζος.

Ο κος αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για σκληρό εκβιασμό της Κυβέρνησης που κινείται στη μόνιμη παραμονή των μεταναστών στη Σάμο. «Εμείς σαν κοινωνία πρέπει να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε «Αποσυμφόρηση εδώ και τώρα» και να λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι όπως είπε στους Χιώτες ο κος Μουζάλας με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε. Δεν θα το δεχτούμε», είπε ο κος Κατρακάζος και έκανε λόγο για κοροϊδία της Κυβέρνησης που υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο να αφήσει μόνιμα στον τόπο μας χιλιάδες ανθρώπους παρά τη θέλησή τους.

Προέδρος Επιμελητηρίου Σάμου: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος»
«Οι σαμιώτες έχουν ενεργά συμπαρασταθεί από την πρώτη στιγμή σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο νησί μας. Ειδικά όταν με πράξεις βίας γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας μας. Οι ψεύτικες υποσχέσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, υποσχέσεις για γρήγορη διαδικασία εξέτασης του ασύλου, δεν υλοποιήθηκαν και σήμερα εισέρχονται καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο, φτάνοντας τους 2.800 σε ένα κέντρο 850 ατόμων. Κοντά στο μισό της πόλης αποτελώντας το 45% του πληθυσμού της πόλης. Άτομα από διάφορες χώρες, όχι μόνο Σύριοι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου, αλλά και άλλοι που έρχονται παράνομα», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, κος Γιώργος Κυριαζής και ανέφερε «Πρέπει να αντιδράσουμε για το μέλλον των επόμενων γενιών. Δεν υπάρχει χρόνος, από μέρα σε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, όλα εξελίσσονται ραγδαία“, είπε.Ο κος Κυριαζής, στο τέλος της ομιλίας τους, κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην απεργία των Επιμελητήριων Χίου, Λέσβου και Σάμου στις 30 Νοεμβρίου.



Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: “Ανεπαρκής και πρόχειρη διαχείριση”

«Καταγγέλλουμε την πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, την απουσία της στο ζήτημα και καλούμε την Πολιτεία, τις αρχές και τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας λύσεις. Το νησί μας και ειδικότερα η πόλη της Σάμου αιμορραγεί εξαιτίας του προσφυγικού. Υπάρχει έξαρση κλοπών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ακραίων συμπεριφορών που δημιουργούν πρόβλημα διαβίωσης στην Κοινωνία. Η διαχείριση είναι πρόχειρη και ανεπαρκής και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», είπε ο κος Γιώργος Κολλαρος, πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου και ζήτησε την πιστή εφαρμογή του νόμου για το μεταναστευτικό και το άσυλο.«Σήμερα πρέπει η τοπική Κοινωνία να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση πως το νησί δεν μπορεί να δεχτεί άλλη δομή, όπως και να την ονομάσουν. Γιατί το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Καλούμε το σαμιακό λαό να δείξει νηφαλιότητα και ομοψυχία», είπε μεταξύ άλλων ο κος Κολλαρος.




Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων: « Ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας επιβίωση, για την ασφάλεια μας»

«Ο τουρισμός είναι για το νησί μας ο μοχλός ανάπτυξης και η κινητήριος οικονομική μας δύναμη. Το 75% του κύκλου εργασιών στηρίζεται στον τουρισμό μας. 1800 έως 2.00 άτομα απασχολούνται αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια κοπιάσαμε, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για να αναδείξουμε το νησί μας σε έναν τουριστικό προορισμό. Έχουμε πετύχει να έχουμε 38% επαναλαμβανόμενους πελάτες κάθε χρόνο. Ρεκόρ επιτυχίας πανελλαδικά», είπε ο κος Γιώργος Κυριαζής και συνέχισε: «Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το μέλλον των παιδιών μας να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη Σάμο μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα λόγο να μας αλλοιώσει αυτή τη μακροχρόνια προσπάθεια που με αγώνα, μόχθο και ιδρώτα έχουμε πέτυχει. Εμείς οι Σάμιοι έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια τη φιλοξενία μας και την αγάπη προς κάθε ξένο που μας επισκέπτεται. Αυτό έχουμε δείξει από το 2011 προς όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες που απροσκάλεστοι ήρθαν στο νησί μας. Τους βοηθήσαμε, τους δώσαμε τροφή και νερό από το υστέρημά μας. Τώρα ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας ανθρωπιά, για τη δική μας επιβίωση για την ασφάλεια μας. Ήρθε η ώρα που αυτή η μεγάλη οικογένεια που ανήκουμε, η ΕΕ να δείξει ότι αλληλεγγύη είναι και για τους πολίτες αυτών των ακριτικών νησιών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου