24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Ερντογάν... Δεν πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στην ΕΕ, υπάρχει και η Σαγκάη...


Την ιδέα ένταξης της Τουρκίας στο μπλοκ της Ρωσίας και της Κίνας, αντί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέρει στο προσκήνιο

 ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με
δηλώσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι «προσηλωμένη» στην Ε.Ε., και μπορεί να εξετάσει την ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ένα χαλαρό μπλοκ οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα.

Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό της Σαγκάης θα σημαίνει και λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ενωμένη Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρονοτριβεί επί 53 χρόνια. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;», είπε.



Προσέθεσε πως έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην «ομάδα» της Σαγκάης με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που είναι επίσης μέλος του SCO.

Στο μπλοκ ανήκουν επίσης το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Κιργιζία, ενώ στη φάση ένταξης είναι δύο ακόμα πυρηνικές δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν.

Αν και ο κ. Ερντογάν έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε ενδεχόμενη ευθυγράμμιση της Άγκυρας με το σινο-ρωσικό μπλοκ, η νεότερη τοποθέτησή του έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε δηκτικά την Ε.Ε. να αποφασίσει εάν θα δεχτεί την Τουρκία στους κόλπους της ενώ το τελευταίο τρίμηνο έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό εάν η ευρωπαϊκή πλευρά δεν απελευθερώσει τις βίζες για τα τουρκικά διαβατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου