24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Το Μαξίμου επείγεται να κλείσει την αξιολόγηση έως το Φεβρουάριο και συντηρεί τα σενάρια εκλογών



Η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης...


 σε συνδυασμό με τις πιεστικές απαιτήσεις για ταχεία υλοποίηση δεσμεύσεων της Αθήνας για το 
προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, ταλαιπωρεί τον κ. Τσίπρα, το επιτελείο

 του οποίου παραδέχεται ότι ναι μεν στόχος είναι να τελειώσουν όλα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αλλά πραγματικό ορόσημο για 
την κυβέρνηση είναι ο Φεβρουάριος, ώστε να μην ματαιωθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ...

Της Αλίκης Χατζή

Στο καθοριστικής σημασίας Eurogroup θα συμμετέχει και ο Σόϊμπλε και αναμένεται να κριθεί και το κατά πόσον εν τέλει τα «εφάπαξ μέτρα» συνιστούν πρόβλημα για την πορεία του προγράμματος. Ωστόσο, και παρά την επικοινωνιακή πολιτική που ασκεί το Μαξίμου , καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι το πεδίο στο οποίο δυσκολεύεται ιδιαιτέρως ο κύριος Τσίπρας δεν είναι η οικονομία, αλλά το Προσφυγικό. Για τη γερμανική κυβέρνηση – και όπως μετέφερε στον πρωθυπουργό η κα Μέρκελ στην τελευταία τους συνάντηση – οι επιδόσεις της Αθήνας στα σημεία της υλοποίησης της συμφωνίας με την Τουρκία είναι πενιχρές, είτε στο θέμα της εξέτασης αιτημάτων ασύλου είτε ως προς τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και στη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας.

Η κα Μέρκελ επισήμανε τα σημεία αυτά και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και , όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, εν όψει της επανενεργοποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου από τον Μάρτιο (οπότε και οι παράτυποι μετανάστες που έχουν εισέλθει στην ΕΕ από ελληνικό έδαφος θα επιστρέφουν στην Ελλάδα), η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παράσχει ad hoc στήριξη υπό τον όρο της ταχείας υλοποίησης δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τα όσα διαρρέουν από το Μαξίμου, οι εκκρεμότητες που παραμένουν εξακολουθούν να γεννούν επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να ποντάρει στην πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι έτσι μπορεί να αποκομίσει οφέλη και επιείκεια στη συζήτηση με τους θεσμούς. Πλην όμως, η απάντηση σε μια απόπειρα παρέκκλισης από τη συμφωνία θα είναι η αναθέρμανση της συζήτησης για το Grexit καθώς η εκλογική αναμέτρηση, ειδικώς στη Γερμανία, δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρή αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.

Κατά τις εκτιμήσεις άλλων, που δεν ανήκουν στο Μαξίμου, αλλά στην ομάδα της Κουμουνδούρου που ενισχύθηκε στο πρόσφατο συνέδριο παρά το ότι βρέθηκε απέναντι στον κύριο Τσίπρα, η απόφαση για κλείσιμο της συμφωνίας έχει ληφθεί.

Αυτοί, υποστηρίζουν ότι οι Τσίπρας και Τσακαλώτος έχουν ήδη αποδεχθεί τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% και ότι στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση μιας συμφωνίας στην οποία θα περιλαμβάνονται ένας νέος, πιθανώς πιο σκληρός μηχανισμός δημοσιονομικής συμμόρφωσης («κόφτης»), και γενικές αναφορές σε κάποια μέτρα, χωρίς όμως να απαριθμούνται και χωρίς να ψηφιστούν εκ προοιμίου σε αυτήν τη φάση, πριν από το τέλος δηλαδή του προγράμματος.

Το πρόβλημα πάντως για τον κύριο Τσίπρα παραμένει και είναι ο τρόπος με τον οποίο θα «πουλήσει» επικοινωνιακά άλλη μία μετάπτωσή του στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, καθώς όλοι οι όροι μιας συμφωνίας με τους δανειστές στην ουσία θα περιγράφουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι η αξιολόγηση κλείνει, τα εκλογικά σενάρια παραμένουν και συντηρούνται και από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως μέσω της καλλιέργειας έντασης μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης ή μη της νέας υποχώρησης της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο κύριος Τσίπρας καλλιεργεί ένα πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό, μέσω του οποίου επιχειρεί να διατηρηθεί σε ανεκτά δημοσκοπικά επίπεδα. Το χαρτί του εθνικοπατριωτικού μετώπου έχει ήδη βγει από τα συρτάρια και είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει πλέον να στρέφεται και να απευθύνεται στο ακροατήριο ακόμη και της Χρυσής Αυγής, προς την οποία έχει σημαντικές διαρροές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

http://thecaller.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου