Δυναμίτης PRESS ....Politics news

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ....dunamitispress@yahoo.gr ... Ελευθερο δημοκρατικο BLOG ....ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...Δυναμίτης PRESS ....Politics news ...

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Σύγκλιση απόψεων «μέχρι ενός σημείου» στη συνάντηση Τσίπρα – ΕρντογάνΤη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο Αλέξης Τσίπας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο, στο περιθώριο του 2ου Ελληνοκινεζικού Φόρουμ Πόλεων που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Προς την ατζέντα αυτή μετακινήθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες την υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό και στο τέλος είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας.

Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αποστρατικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης, ισχυρισμό που η Αθήνα θεωρεί παντελώς αβάσιμο.

Εν τω μεταξύ, οι δύο αρχηγοί αποφάσισαν συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ για τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων συναρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.