24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Νίκος Νικολόπουλος...Χρέος της Πολιτείας να προστατέψει τους νεφροπαθείς

Την στήριξή του στα προβλήματα της Παναχαϊκής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών εκδήλωσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 

 ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, τον οποίο καλεί να λάβει μέτρα προστασίας τους.

Στην ερώτηση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Νίκος Νικολόπουλος ειδικότερα, προσυπογραφεί τα κατωτέρω κυριότερα, δίκαια αιτήματα των νεφροπαθών:

«1) Τη προστασία του Διατροφικού Επιδόματος που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς από κάθε περικοπή οριζόντια ή με άλλες παραμέτρους, δηλαδή προστασία από κάθε επιβολή εγχώρια ή διεθνή που ζητά περαιτέρω περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

2) Να μην προσμετράται το Διατροφικό Επίδομα σε κάθε είδους εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση κοινωνικών παροχών (ΕΚΑΣ, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α). Επίσης η μη φορολόγηση του διατροφικού επιδόματος άμεσα ή έμμεσα. Το διατροφικό επίδομα δίνεται στους νεφροπαθείς για την κάλυψη μέρους του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την διαχείριση της πάθησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της με αξιοπρέπεια προς την υγεία τους, την οικογένεια και το κοινωνικό τους περιβάλλον και δεν έχει τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος.

3) Την αποκατάσταση των αδικιών των συντάξεων των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) του ιδιωτικού τομέα, που προήλθαν από τους εφαρμοστικούς νόμους του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα τις διατάξεις του ν. 4093/12 και της Π.Ν.Π. 4111/2013 και εξομοίωση τους με τις διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου.
4) Την εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων των νεφροπαθών από τις περικοπές που προήλθαν από τον νόμο ν.4387/2016 και από τις εφαρμοστικές διατάξεις αυτού. 

Επίσης να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις από κάθε μελλοντική περικοπή τους.

5) Την εξαίρεση των συνταξιούχων νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) είτε είναι αναπηρίας είτε γήρατος από τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων και σε κάθε περίπτωση να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τις διατάξεις του ν.4387/2016.

6) Να συνεχιστεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και μετά το 2019.

7) Την διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου των νεφροπαθών τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση) όπως αυτό ισχύει σήμερα.
8) Την επαναφορά των ευνοϊκών διατάξεων συνταξιοδότησης των συζύγων των νεφροπαθών, που αποτελούν βασικούς συμπαραστάτες στην διαχείριση της πάθησης».

Το ερώτημα που απεύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθός είναι το ακόλουθο:

- Υπάρχει μέριμνα για την προστασία των νεφροπαθών αλλά και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από τα νέα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς;