24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Οι δανειστές «ξήλωσαν» νομοσχέδιο: Δεν είχαν την έγκριση της Τρόικας, λέει η αντιπολίτευση

Κουρέλι το σχέδιο νόμου Αχτσιόγλου για τα εργασιακά - Αποσύρθηκε και το άρθρο για τη διαβούλευση, που η κυβέρνηση διαφήμιζε...- Αποσύραμε άρθρα λόγω... απροσδιοριστίας, λέει η Αχτσιόγλου - «Είστε ψεύτες» της απαντούν Βρούτσης και Λοβέρδος


Εν μέσω σφοδρών πυρών και βαρύτατων χαρακτηρισμών κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας από την αντιπολίτευση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν θετικά μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ και ΧΑ, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν "παρών".

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της ΔΗΣΥ υποστήριξαν πως η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμα φορά να εξαπατήσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους εργαζόμενους, διαφημίζοντας «ευεργετικές» διατάξεις, τις οποίες, όμως, αποσύρει λίγο πριν από την ψήφισή τους στην Βουλή, καθώς δεν είχαν λάβει το «πράσινο φως» της τρόικας.

«Είστε ψεύτες. Μας διαβεβαιώνατε ότι έχετε πάρει την έγκριση της τρόικας, αλλά τώρα αποσύρετε τις εμβληματικές σας διατάξεις» σχολίασε ο κ. Γιάννης Βρούτσης από την ΝΔ, ενώ και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για «εσμό ψευτών».

Υπενθυμίζεται πως χθες η κυρία Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου, για να έρθει ωστόσο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να υποστηρίξει πως οι Θεσμοί έχουν αντιρρήσεις, οι οποίες όμως δεν αποτελούν αιτία απόσυρσης του σχεδίου νόμου.

Τα άρθρα που απέσυρε η Αχτσιόγλου

Αιτία για την έκρηξη των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης αποτέλεσαν ουσιώδεις αλλαγές που πραγματοποίησε η υπουργός Εργασίας στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου. 

Ειδικότερα, η κυρία Αχτσιόγλου απέσυρε το άρθρο που προέβλεπε πως ουσιώδεις μεταβολές των εργασιακών σχέσεων σε μια επιχείρηση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων είναι άκυρες, καθώς επίσης και απόσπασμα υπουργικής τροπολογίας που καθόριζε την έννοια του δόλου για τους εργοδότες σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων.

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε πως η απόσυρση κρίθηκε αναγκαία, γιατί «υπάρχει απροσδιοριστία στην ουσιώδη μεταβολή, θα πρέπει να φέρουμε άρθρο πιο καλά ορισμένο».

Επιπροσθέτως, με νομοτεχνικές βελτιώσεις ελαστικοποίησε την ποινή προσωρινής διακοπής λειτουργίας καταστημάτων για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και τους όρους αποκλεισμού παραβατών από τις δημόσιες συμβάσεις.

ΝΔ: «Αποσύρατε άρθρο που είχατε κάνει σημαία» 

«Τι συνέβη με την σημερινή δραστηριότητα και την απόσυρση διατάξεων; Φέρνετε τροπολογία για να την αποσύρετε λίγες ώρες μετά;» σχολίασε ο κ. Νίκος Δένδιας. Ακολούθως ο κ. Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε: «Η υπουργός Εργασίας υπέπεσε σε ολίσθημα. Αυτά που κατέθεσε δεν είναι νομοτεχνικές αλλαγές. Είναι αλλαγή ουσίας. Αφαιρέσατε άρθρο στο οποίο είχατε επενδύσει την επικοινωνιακή σας τακτική. Αποσύρατε το άρθρο για την διαβούλευση που είχατε κάνει σημαία».

Λοβέρδος: Είστε εσμός ψευτών!

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Εδώ δεν είμαστε; Σας καλέσαμε χθες να μας πείτε αν έχετε έγκριση των δανειστών και αν θα κάνετε αλλαγές. Δεν απαντήσατε και έρχεστε σήμερα στα πονηρά και κάνατε την αλλαγή. Ντροπή σας. Είστε θρασείς να πιστεύετε ότι είστε για να μας κοροϊδεύετε, δεν είστε καν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας. Είστε εσμός ψευτών και έχετε το θράσος να μας κάνετε παραινέσεις για ειλικρίνεια».

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν ανέχομαι τους χαρακτηρισμούς 

Πάντως, κλείνοντας την συνεδρίαση, η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε πως, παρά τις αλλαγές "οι εμβληματικές διατάξεις παραμένουν στο νομοσχέδιο", ενώ, απευθυνόμενη προς τον κ Λοβέρδο, είπε: "Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τους ανέχομαι".

Η ίδια είπε πως η ελληνική οικονομία "περνά σε φάση δυναμικής ανάκαμψης", ενώ υπογράμμισε πως τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούνιο του 2017 η ανεργία υποχώρησε στο 21,2%