24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

ΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝMEDIASPORTSCAR+SPEEDLIFESTYLEΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗΚΑΙΡΟΣ




400.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας στην χώρα μας

8 Μαΐου 2009, 00:02

της Μαριάννας Τζάννε

Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη δεν κάνει καλό μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην ανεργία. Αυτό αποδεικνύει η τελευταία έκθεση της Greenpeace, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη στον τομέα της απασχόλησης σε πιο… οικολογικά επαγγέλματα μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα μας από 256.000 έως 403.500 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.

Από αυτές, πλήρους απασχόλησης στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ανακύκλωσης και της γεωργίας υπολογίζεται ότι θα είναι 98.500-155.000 θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται έμμεσες θέσεις που θα προκύψουν από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας, λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.

Εκτιμάται ότι μόνο στους κλάδους των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας απασχολούνται διεθνώς περί τα 2,5 εκατ. άτομα. Από αυτά 440.000 εργάζονται στα αιολικά, 190.000 στα φωτοβολταϊκά, 625.000 στα ηλιοθερμικά και πάνω από ένα εκατομμύριο στα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα. Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις για την αγορά της Γερμανίας, η οποία ως το 2020 προβλέπεται να έχει περισσότερους εργαζομένους στους τομείς των ΑΠΕ απ’ ό,τι στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Την ίδια στιγμή τα «πάνω» τους παίρνουν και συναφή επαγγέλματα που αφορούν την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, τη βιολογική γεωργία, τα προϊόντα πράσινης χημείας, τον οικοτουρισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης αποδεικνύουν ότι η «πράσινη» ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που απειλούνται ή στη δημιουργία νέων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. «Στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας πολιτικής απασχόλησης βρίσκονται οι τομείς που μας οδηγούν σε μία οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα» υπογραμμίζει η έκθεση και προσθέτει ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, η οικολογική δόμηση και οι πράσινες μεταφορές φαντάζουν πια ως το μαγικό ραβδί που μπορεί να δώσει ελπίδα σε έναν κόσμο φοβισμένο και απαισιόδοξο».

Εκτιμάται ότι η πράσινη απασχόληση θα αρχίσει να καταλαμβάνει ολοένα αυξανόμενο μερίδιο και σε άλλους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας. Στη βιομηχανία, για παράδειγμα, η προώθηση καθαρότερων τεχνολογιών παραγωγής και ο σχεδιασμός φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων θα απαιτήσουν εξειδικευμένο προσωπικό. «Η έκθεση τεκμηριώνει με αριθμούς και επιχειρήματα ότι η στροφή στις πράσινες τεχνολογίες μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση», επισημαίνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

εκτυπώστε το στείλτε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου