24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009

«Βόμβα» του Γ. Παπανδρέου στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

Διαβάζουμε από την σημερινή Απογευματινή :

Θύελλα αμφιβολιών, ως προς τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, φαίνεται να προκαλεί σε συμμάχους και οικονομικούς εταίρους της Ελλάδος η απερίσκεπτη προεκλογική «βόμβα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, περί επαναδιαπραγμάτευσης των διεθνών συμφωνιών που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας.

Μετά τη Μόσχα, έντονη ανησυχία για την τύχη της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία COSCO, για την εκμετάλλευση του λιμένα του Πειραιά διατυπώνει και το Πεκίνο, ενώ «τήρηση των συμφωνηθέντων για τον ΟΤΕ» έχει ζητήσει και το Βερολίνο.


Αποκαλυπτικό της κινεζικής ανησυχίας για τη προοπτική της συμφωνίας με την COSCO είναι το «ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στο Πεκίνο προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο γνωστοποιεί στην προϊστάμενη Αρχή, «τη σοβαρή ανησυχία» της κινεζικής πλευράς για το μέλλον της συμφωνίας. Στο τηλεγράφημα, που φέρνει στο φως η «Α» ο Έλληνας διπλωμάτης αποτυπώνει το κλίμα από μία συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ζανγκ Ζιγιούν, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κινέζος αξιωματούχος ζήτησε «πρωτοβούλως» (χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση), η συμφωνία «να εφαρμοσθεί ως έχει».


Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρέσβης γράφει: «Κινέζος ΥΦΥΠΕΞ ZHANG Zhijun, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις,
οποίον συνήντησα σε κοινωνική εκδήλωση, μου διατύπωσε, πρωτοβούλως, τη σοβαρή ανησυχία της κινεζικής πλευράς για τα περί επαναδιαπραγματεύσεως της συμφωνίας COSCO με λιμένα Πειραιώς, οποία, υπεγράμμισε, πρέπει εφαρμοσθεί ως έχει»!


Σε ανάλογο κλίμα και η DEUTSCHE TELECOM ζητά τήρηση της συμφωνίας για τον ΟΤΕ. Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Γκουίντο Κίρκχοφ, μέλος του Δ.Σ. της γερμανικής εταιρείας προειδοποίησε ότι ο Γερμανικός Όμιλος θα αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια επιστροφής του ΟΤΕ στον έλεγχο του Δημοσίου. Μάλιστα, στη σχετική ομιλία του το στέλεχος της DT χρησιμοποίησε τον όρο «συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία» και όχι «συμφωνία με τη Ελληνική κυβέρνηση»!


Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ξεκίνησε με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη (9 Σεπτεμβρίου), όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απείλησε με επαναδιαπραγμάτευση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Ρωσικού ΥΠΕΞ (16 Σεπτεμβρίου).


ΝΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου