24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Αν δεν λυθούν τα εθνικά θέματα, δεν υποχωρούμε

Ουάσιγκτον-«Αν δεν λυθούν τα εθνικά θέματα, δεν υποχωρούμε», δηλώνει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

Posted: 28 Dec 2009 07:05 AM PST


«Στο σπίτι μιλάμε ελληνικά», θα πει ο βουλευτής του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης, για να δώσει το στίγμα του από την πρώτη στιγμή. Η συνάντηση με τον Ελληνοαμερικανό Ρεπουμπλικανό βουλευτή από τη Φλόριντα στο γραφείο του, στη Ουάσιγκτον, συνοδεύτηκε από διαρκείς αναφορές στον τόπο καταγωγής του, την Κάλυμνο. «Η οικογένεια ήρθε στο Τάρπον Σπρινγκ της Φλόριντα για τα σφουγγάρια. Μεγάλωσα εδώ στο Τάρπον Σπρινγκ με την εκκλησία. Ξέρουμε την ελληνική γλώσσα και όλα στο σπίτι μας είναι ελληνικά», θα πει ο χαρισματικός πολιτικός, ο οποίος κατέχει τη βουλευτική έδρα της 9ης περιφέρειας της πολιτείας της Φλόριντα.

Ο Γκας Μπιλιράκης, όπως και ο πατέρας του Μιχάλης, επίσης βουλευτής, ο οποίος επί 24 χρόνια εκπροσωπούσε την ίδια περιοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι από τους πιο ισχυρούς υπερασπιστές των εθνικών μας θεμάτων στην Ουάσιγκτον. Οι προσπάθειές του για την επίλυση του Κυπριακού και του Μακεδονικού έχουν φτάσει ώς το Οβάλ Γραφείο, και η «φωνή» του έχει επηρεάσει πολλούς άλλους βουλευτές του Κογκρέσου στη διεκδίκηση των επίμαχων για την Ελλάδα θεμάτων. «Δεν θα το βάλουμε κάτω έως ότου δούμε την Κύπρο ενωμένη, με τους κατάλληλους όρους, και το Μακεδονικό λυμένο», θα πει σε άπταιστα ελληνικά, λίγο πριν αναχωρήσει για το Κογκρέσο για ακόμη μία ψηφοφορία.
– Πιστεύετε ότι θα δούμε θετικές εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου;
– Ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι διατεθειμένοι να βρουν μια λύση. Μια λύση όχι σαν αυτή του Ανάν αλλά μια λύση και για τις δύο πλευρές. Εμείς από εδώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Το γράμμα προς τον Ομπάμα το οποίο στάλθηκε τον Οκτώβριο είχε σαν στόχο να πιέσει για μια λύση του Κυπριακού. Επισημαίνει την ανάγκη για μια ενωμένη Κύπρο, μια λύση που θα υποκινείται από τους ίδιους τους Κύπριους, και όχι από την Τουρκία. Αυτό απαιτεί την απομάκρυνση των 43.000 στρατιωτών από την Κύπρο. Θεωρούμε ότι η επιστολή αποτελεί ένα βήμα μπροστά, καθώς υπογράφηκε από πολύ σημαντικούς βουλευτές του Κογκρέσου. Φυσικά είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν. Το καλοκαίρι επισκέφθηκα την Τουρκία και πήγα και στη Χάλκη. Πώς μπορούμε να μιλάμε για θρησκευτικές ελευθερίες αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της Θεολογικής σχολής. Είναι τόσα τα ζητήματα. Ωστόσο πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Με βάση ποια κριτήρια το υποστηρίζετε αυτό;
– Στην Τουρκία μίλησα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και είχα μερικά λεπτά μαζί του. «Κάνετε λόγο για θρησκευτική ελευθερία, τότε γιατί είναι αυτή η σχολή κλειστή;» τον ρώτησα. Συζητήσαμε την επαναλειτουργία της σχολής γιατί είναι κλειστή εδώ και 31 χρόνια, και επέμεινα ότι η σχολή πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ο Αμερικανός πρέσβης ο οποίος ήταν μαζί μας με στήριξε και με ευχαρίστησε. Αλλά το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν, όλα εξαρτώνται από το πόσο πολύ θέλει η Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτό εξαρτάται και το αν θα λυθούν τα επιμέρους θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου