24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Εταιρεία Ολύμπου!



ETAIRIA_OLYMPOY_1

Το ‘παν και το ‘καναν! Η ΤΕΔΚ Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Δίου, ο Δήμος Παραλίας, ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου και το Επιμελητήριο Πιερίας είναι από χθες οι έξι μέτοχοι της νεοσύστατης εταιρείας με τον διακριτικό (!) τίτλο «Όλυμπος-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ».

ETAIRIA_OLYMPOY_2Οι εκπρόσωποι των έξι μετόχων της Α.Ε υπέγραψαν το καταστατικό σύστασής της, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης.
«Η αρχή της υλοποίησης ενός οράματος, που συνενώνει τις υγιείς (!) δυνάμεις της Πιερίας, ανοίγει δρόμους στη γνώση, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νομού έγινε πράξη, σφραγίζοντας έτσι έναν κύκλο γόνιμων συζητήσεων, άοκνων προσπαθειών και εργασίας με προοπτική», αναφέρει ανακοίνωση των μετόχων.

Για την ιστορία, η πατρότητα του οράματος αυτού-που απαντάται και ως «Σχολείο Ολύμπου»- ανήκει σε έναν Έλληνα καθηγητή που διαβιεί στην Ιταλία, τον Νίκο Σικλόγλου, ο οποίος ίδρυσε, τη δεκαετία του 1990, το «Αριστοτέλειο Ινστιτούτο», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με πρόεδρο τον ίδιο.
Ο κ. Σικλόγλου έκανε πρώτα κοινωνούς του οράματός του τους δημάρχους Παραλίας Γιώργο Κεραμιδιώτη και Ανατολικού Ολύμπου Αστέριο Χονδρόπουλο (τότε, πριν παυτεί) και στη συνέχεια, μετά από τρεις συναντήσεις (τον Δεκέμβρη του 2008 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, τον Γενάρη του 2009 στη Ρώμη και τον Μάρτη του 2009 στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ) γεννήθηκε ένα προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, τέλη Ιουνίου του 2009, προκειμένου να συμμετάσχει στο εγχείρημα και ο δήμος της πρωτεύουσας του νομού.
ETAIRIA_OLYMPOY_3Το προσχέδιο, που υπέγραφε τριμελής Συντονιστική Επιτροπή του εγχειρήματος που αποτελούνταν από τους δυο προαναφερόμενους δημάρχους της Πιερίας και τον Πρύτανη του Α.Π.θ Αναστάσιο Μάνθο, περιείχε εκτενή αναφορά στους στόχους της εταιρείας και στις ποικίλες δραστηριότητές της που ξεκινούσαν από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο μεν σύμβουλος της ΔΑΣ (τότε) Γιάννης Γρηγοριάδης είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του («αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του), ορισμένοι δε σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, κάμφθηκαν ωστόσο (κι έδωσαν τη θετική τους, κατ’ αρχήν, ψήφο) από τις διαβεβαιώσεις του εισηγητή αναπληρωτή δημάρχου Κατερίνης Ζήνωνα Σατραζέμη ότι θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη κι όταν αυτή παραδοθεί θα έρθει (το θέμα) ολοκληρωμένα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο για να κάνουν τις προτάσεις τους.

Έκτοτε, ουδέν νεώτερον ακούστηκε για το εγχείρημα, ως χθες που υπεγράφη το καταστατικό της νεοϊδρυθείσης ανώνυμης εταιρείας.
Στην οποία, εκτός από την ΤΕΔΚ Πιερίας, τους τέσσερις δήμους και το Επιμελητήριο, θα μετέχει και το Α.Π.Θ, (τιμητικά, χωρίς την καταβολή οικονομικής μετοχικής μερίδας, αλλά με την καταβολή του επιστημονικού του κεφαλαίου), με ομόφωνη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, όπως προκύπτει από επιστολή του πρύτανη Αναστάσιου Μάνθου προς τον δήμαρχο Παραλίας Γιώργο Κεραμιδιώτη.

Και ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα: γιατί οι τέσσερις καποδιστριακοί δήμαρχοι βιάστηκαν να προκαταλάβουν τους νέους καλλικρατικούς δήμους, αφήνοντάς τους προίκα μια ανώνυμη εταιρεία (αρχικού κεφαλαίου 60.000 ευρώ), με πολυποίκιλους, αμφιλεγόμενους στόχους και δραστηριότητες; Εκτός κι αν φοβούνται ότι οι νέοι δήμαρχοι, που θα εκλεγούν σε τέσσερις μήνες, δεν θα συγκαταλέγονται στις «υγιείς δυνάμεις» της Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου