24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.....Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις.

«Δεν έχω να προσθέσω τίποτε...»

Κύριε Πρόεδρε, Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυµίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειληµµένα στο παρελθόν. Στις δηµόσιες εκείνες τοποθετήσεις µου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισηµάνσεις:
1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δηµόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής.
Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σηµειωθεί στα βιβλία µεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.
2. Δεσµευόµενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήµατος που είχε δηµιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούµενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόµιµη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε έχει εφαρµοστεί συχνά στο παρελθόν.
3. Κατά την διάρκεια των εργασιών των δύο εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της µακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης µεγάλου αριθµού µαρτύρων ουδέν το επιλήψιµο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εµφανή εµπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.
4. Δεν είµαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιµήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσηµείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιµήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώµα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε µεµπτό, επιλήψιµο ή ύποπτο, ούτε ζηµία του Δηµοσίου.
Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Οπως επίσης και το γεγονός, ότι µόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιµήσεων.
5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να µην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δηµοσίου συµφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση όλοι οι συναρµόδιοι υπουργοί.
6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε οµιλία µου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαµβάνει την αντικειµενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δηµόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιµες συµπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.
Κύριε Πρόεδρε. Στο θέµα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχοµαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις µικροκοµµατικές σκοπιµότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασµάτων.
Δηλαδή παθογόνων φαινοµένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαµβάνονται στο δηµόσιο βίο µας.
Με εκτίµηση.
Κ. Καραµανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου