24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

28ος Μαραθώνιος Αθηνών.....


Πριν 2.500 χρόνια ο ημεροδρόμος έτρεξε να μεταφέρει το μήνυμα. Από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Περίπου 40.000 χλμ. , για έναν σκοπό... ιερό, για τη μεταφορά των νέων. «Νενικήκαμεν» πρόλαβε να πει ο στρατιώτης και απεβίωσε. Δεν άντεξε την επίπονη αποστολή. Εκείνος ο δρόμος αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία για την σημερινή εξέλιξη του μαραθωνίου. Αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός αγωνίσματος που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το…
Αγώνισμα.
Φέτος στη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από εκείνη την μάχη, η Ελλάδα και το κίνημα του μαραθωνίου παγκοσμίως γιορτάζουν. Συμμετέχουν σε μια εκδήλωση που ανάλογη της ο μαραθώνιος δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την πολιτεία και έχοντας ως βασικό υποστηρικτή τον ΟΠΑΠ, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα μια σκέψη που πήρε σάρκα και οστά πριν από αρκετούς μήνες. Ολοι οι μηχανισμοί δούλεψαν, ώστε την Κυριακή (31/10), όσοι βρεθούν στο Καλλιμάρμαρο να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που φέτος στην Ελλάδα ήρθαν για να τρέξουν στον μαραθώνιο, 9.500 δρομείς (οι Έλληνες που θα τρέξουν, ανέρχονται στους 3.500), από τα πιο απίθανα σημεία του κόσμου. Συνολικά 88 χώρες θα εκπροσωπηθούν στο επετειακό γεγονός με τις ΗΠΑ να αποσπούν την πρωτιά της μεγαλύτερης αριθμητικά αποστολής (2.254 αθλητές). Η Γερμανία με 1.778 αθλητές κατεβάζει την μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Αυτό που έχει όμως εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, είναι οι συμμετοχές των ελίτ αθλητών. Ο ΣΕΓΑΣ προσπάθησε να παντρέψει τον πολιτισμό με τον αθλητισμό και το κατάφερε. Ναι μεν εξαρχής πρόθεση ήταν να τονωθεί και να αναπαραχθεί το ιστορικό μήνυμα του μαραθωνίου, όμως, η διοργάνωση θα επισφράγιζε την επιτυχία της, μέσα από το αγωνιστικό κομμάτι.
Στην αναβάθμιση του αγωνιστικού επιπέδου συνέβαλε και η απόφαση της IAAF να εντάξει τον μαραθώνιο της Αθήνας, στους λεγόμενους «Χρυσούς» μαραθώνιους. Συνολικά 19 ελίτ αθλητές θα πάρουν θέση στην γραμμή εκκίνησης, με την κατηγορία των ανδρών να κλέβει την παράσταση. Η παρουσία του Τζόνοθαν Κοπκορίρ, δημιουργεί την αίσθηση, ότι έξι χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το 2.10.55 του Στέφανο Μπαλτίνι, ήρθε η στιγμή να κατατριφθεί το ρεκόρ διαδρομής. Ο Κενυάτης έχει ρεκόρ 2.07.31 και αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά, θα καταφέρει να φτάσει στη νίκη με μια αξιόλογη επίδοση. Άλλοι δύο αθλητές έχουν ρεκόρ κάτω από 2 ώρες 10.00, πρόκειται για τον Τζάκσον Κόετς (2.08.02) και τον Τζέικομπ Μουάντζ (2.09.02). Στις γυναίκες η καλύτερη επίδοση ανήκει στην Άσχου Κασίμ από την Αιθιοπία με 2.25.49.

Κορυφαίες κούρσες

Η κλασική διαδρομή έχει να θυμάται πολλές σπουδαίες ιστορίες. Στην Αθήνα άλλωστε στο πέρασμα των χρόνων, φιλοξενήθηκαν μεγάλες διοργανώσεις. Το 1969 στο Καραϊσκάκη διοργανώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών, με την συμμετοχή όμως στο μαραθώνιο μόνο ανδρών. Ο Βρετανός Ρον Χιλ, τερμάτισε πρώτος χαρακτηρίζοντας ο ίδιος, ακόμη και σήμερα εκείνη την διαδρομή ως …σημείο αναφοράς για την μετέπειτα σπουδαία πορεία του.

Το 1982 ήταν σειρά της Ρόζα Μότα να πάρει το βάφτισμα του πυρός. Στην πρώτη διοργάνωση, όπου ο μαραθώνιος γυναικών συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα των αγώνων, η αθλήτρια από την Πορτογαλία, έστω και αν δεν κουβαλούσε τον τίτλο του φαβορί, κατάφερε να τερματίσει πρώτη. Από τότε έχει να θυμάται πολλές σπουδαίες διακρίσεις στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του πλανήτη. Η Αθήνα έγινε το κέντρο του κόσμου τόσο το 1997 με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όσο και το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ισπανός Άμπελ Άντον το 1997 σημάδεψε τον αγώνα, ενώ ο Στέφανο Μπαλτίνι αναδείχθηκε νικητής το 2004, σε έναν περιπετειώδη μαραθώνιο. Ο Βραζιλιάνος Λίμα προηγούνταν λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, όμως, ένας Ιρλανδός φίλαθλος του επιτέθηκε και του… έκοψε τον ρυθμό. Ο Μπαλτίνι εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και μπήκε πρώτος στο Παναθηναϊκό στάδιο. Στην ίδια διοργάνωση στις γυναίκες, η Πόλα Ράντκλιφ αν και είχε έρθει στην Αθήνα ως το μεγάλο φαβορί, δεν τα έβγαλε πέρα με την επίπονη διαδρομή και αποχώρησε κλαίγοντας με λυγμούς. Το χρυσό μετάλλιο, πήγε στην Γιαπωνέζα Νογκούτζι.

Το 1983 ο διεθνής μαραθώνιος, τελέστηκε για πρώτη φορά στην μνήμη του ειρηνιστή και αθλητή Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος 20χρόνια πριν είχε διοργανώσει μαραθώνιο ειρήνης και στην διάρκεια του συνελήφθηκε και προπηλακίστηκε. Ξένοι αθλητές αγκάλιασαν και πάλι το γεγονός και παρά τα περιορισμένα και… πενιχρά σε σχέση με άλλους μεγάλους μαραθωνίους, μπάτζετ, το γεγονός τελούνταν με σχετική αξιοπρέπεια. Ο αγώνας άρχισε να αναβαθμίζεται στο τέλος της δεκαετίας του ΄90. Το 2000 η Alpha Bank έγινε μέγας χορηγός της διοργάνωσης, μια συνεργασία που λειτούργησε ευεργετικά για τη συνέχεια του θεσμού. Την περίοδο 1972- 1982, ο μαραθώνιος της Αθήνας είχε την μορφή λαϊκού μαραθώνιου δρόμου.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξάγεται την ίδια ημέρα με το διεθνή μαραθώνιο. Ο Νίκος Πολιάς και η Γεωργία Αμπατζίδου, είναι οι αθλητές με τις περισσότερες νίκες σε άνδρες και γυναίκες. Ο Πολιάς έχει πανηγυρίσει επτά φορές την πρώτη θέση, όσες και η Γεωργία Αμπατζίδου. Στον φετινό αγώνα, τον πρώτο λόγο στους άνδρες έχει ο Δημήτρης Θεοδωρακακος, νικητής το 2009, ενώ εξίσου φιλόδοξος θα παρουσιαστεί και ο Γιώργος Καραβίδας, ο οποίος επικράτησε το 2007 και το 2008. Με ενδιαφέρον αναμένεται στις γυναίκες, το ντεμπούτο στην απόσταση της Τίνας Κεφαλά, που μοιάζει ικανή ακόμη και για την πρώτη θέση.

Ο Παπανδρέου και… οι άλλοι

Όπως σε όλους τους μεγάλους μαραθωνίους τους κόσμου, έτσι και σε αυτόν της Αθήνας, τα φλας δεν περιορίζονται μονάχα στους ελίτ αθλητές, αλλά και στους celebrities. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρεου , που θα τρέξει 10.000 μέτρα. Θέση στην εκκίνηση θα πάρει και η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Δρούτσας. Ο Ισπανός πριν αστέρας του της Ρεάλ αΜαδρίτης, Ιβάν Ελγκέρα, θα αγωνιστεί στο μαραθώνιο, ενώ στα 5.000 μ. μαζί με τους γονείς της θα τρέξει η Μαρία Μενούνος. Στα 10.000 μ. συμμετοχή έχει δηλώσει και η Έλλη Στάη, αλλά και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Η ανταπόκριση

Συνολικά σε όλες τις αποστάσεις θα πάρουν μέρος 21.000 δρομείς, νούμερο διπλάσιο σε σχέση με το 2009. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το νούμερο του κόσμου που αναμένεται να παρακολουθήσει τον αγώνα, κατά μήκος της διαδρομής ή στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Υπολογίζεται, ότι ο κόσμος θα ανέρχεται στις 50.000. Από αυτούς αρκετοί θα είναι ξένοι. Σε ολυμπιακά δεδομένα κυμάνθηκαν τα νούμερα των εθελοντών (1.800). Φέτος λόγω της μεγάλης συμμετοχή, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν την εκκίνηση. Οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε μια ευθεία γραμμή μήκους 250 μ. (!) και η εκκίνηση θα δοθεί με το σύστημα «wave start», δηλαδή θα ξεκινούν κατά ομάδες και όχι όλοι μαζί.

Το μήνυμα του ΣΕΓΑΣ για το φετινό μαραθώνιο της Αθήνας είναι «Γίνε κομμάτι της ιστορίας». Όλα δείχνουν, ότι ο 28ος Αγώνας, θα έχει ιστορικό χαρακτήρα και θα σημαδέψει για χρόνια την κλασική διαδρομή.

theplayer.gr


Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/10/28.html#ixzz10ztFYN44

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου