24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Παραιτήθηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης

Την παραίτηση τους από τα καθήκοντα των οικονομικών εισαγγελέων, υπέβαλαν σήμερα γραπτώς, οι εισαγγελείς Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Οι δύο εισαγγελείς ...
υπέβαλλαν την παραίτηση τους στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή και ζητούν στην αντικατάσταση τους απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εισαγγελείς φέρονται δυσαρεστημένοι από την έως τώρα αντιμετώπιση τους και καταγγέλουν παρεμβάσεις στο έργο τους.

Επίσης αντιδρούν σε προωθούμενο σχέδιο νόμου το οποίο -όπως υποστηρίζουν- τους αφαιρεί ουσιαστικά τις αρμοδιότητές τους. Οι δύο εισαγγελείς όλο αυτό το διάστημα χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και χρεών στο Δημόσιο. Η απόφαση τους, που φαίνεται αμετάκλητη, έπεσε σαν βόμβα τόσο στο Εφετείο όσο και στον Άρειο Πάγο, αν και σύμφωνα με πηγές ήταν γνωστή εδώ και καιρό η δυσαρέσκεια των δύο εισαγγελέων

" Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση", αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή.

Ειδικότερα, στην επιστολή παραίτησής τους αναφέρουν:

«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.»

» Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.»

» Ήδη, με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.»

» Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.»

Οι δύο εισαγγελείς υπέβαλαν την παραίτησή τους στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή και ζητούν την αντικατάσταση τους απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα έχει δημιουργηθεί πρόσφατα για να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον κρατικό μηχανισμό στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Οι δύο εισαγγελείς είναι τα πρόσωπα που από το Νοέμβριο χειρίζονται τις υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών στο Δημόσιο.

Επίσης μεταξύ ων υποθέσεων που χειρίστηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είναι και αυτές που αφορούν τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, τις καταγγελίες, με αφορμή την παραίτηση Σπινέλη από την θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και τις καταγγελίες για τις παράνομες 'εκπτώσεις' που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο, τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού σε εταιρία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, όπως και τις καταγγελίες για δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα, με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ορίζονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.


Σημειώνεται ότι στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη βρίσκεται η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους (περίπου) 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν βεβαιωμένα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Τα χρέη τα οποία συγκεντρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 41 δισ. ευρώ που είναι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία).

Αυτό σημαίνει ότι οι 14.700 που περιλαμβάνονται στη λίστα του εισαγγελέα, αν και αποτελούν μόνο το 1,6% του συνόλου των φοροφυγάδων, εντούτοις οφείλουν τη... μερίδα του λέοντος και συγκεκριμένα το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι οφειλές τους είναι μεγάλες (άνω των 150.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, η πλειονότητα των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους 14.700 οφειλέτες, οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, και 8.200 νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.).

Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης στις 13 Οκτωβρίου με έγγραφη παραγγελία του προς το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου «τα χρέη των οποίων είναι άνω των 150.000 ευρώ, ληξιπρόθεσμα και απαιτητά», προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες.

Η τελευταία αυστηρή προειδοποίηση του εισαγγελέα προς το ΥΠΟΙΚ έγινε περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με την επισήμανση προς τους αρμοδίους ότι μια περαιτέρω αργοπορία μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση ποινικών κυρώσεων. Εντέλει η λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες έφτασε (κατά τις πληροφορίες) στο Εφετείο την περασμένη Παρασκευή.΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου