24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Ο Βενιζέλος άνοιξε παράθυρο πρόωρων εκλογών!



Με διευθυντικά στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου “Reuters” είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της..
κυβέρνησης βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη με αφορμή τη Γενική Συνελευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και με ένα εκτενές πλαίσιο επαφών επιχείρησε να προβάλλει την εικόνα μιας Ελλάδας που, αφού στάθηκε όρθια στην κρίση, κάνει σήμερα βήματα προόδου για την έξοδό της από την ύφεση.

 Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για το μείζον θέμα της Χρυσής Αυγής, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με πρόσχημα την απειλή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να υποβάλλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους.

 “Reuters: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

 Ευ. Βενιζέλος: Η πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης. Να ξεπεραστούν τα όρια αντοχής της κοινωνίας μας.

 Reuters: Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο; Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν της κρίσης, αλλά όχι αυτόματα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Στη μεγάλη κρίση του 1929-1930, η αμερικανική απάντηση ήταν ο Ρούσβελτ και το new deal και η γερμανική ήταν ο Χίτλερ και ο ναζισμός. Κάθε κοινωνία διαθέτει σημαντικά γι αυτήν περιθώρια εκτίμησης των καταστάσεων. Δεν αποδέχομαι τη θεωρία της λεγόμενης ιστορικής ντετερμινισμού. Αναμφίβολα, όμως, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαινομένου. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ακριβώς αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό υποπροϊόν της κρίσης, στο πλαίσιο του λεγόμενου “αντιμνημονιακού” στρατοπέδου στο πολιτικό μας σύστημα…

 Reuters: Γιατί όμως χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος στο πολιτικό σύστημα και στα κόμματα για να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων εναντίον της Χρυσής Αυγής; Ευ. Βενιζέλος: Πολύ καλό ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους και όχι σε εμένα που είχα μονίμως τη σταθερή θέση ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν σοβαρά μέτρα εναντίον της Χ.Α. Και τώρα, ένα χρόνο μετά, βλέπουμε την τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεών μας. Reuters: Ως συνταγματολόγος, πείτε μας τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ενός κόμματος παραιτηθούν μαζικά από το αξίωμά τους στο Κοινοβούλιο. Ευ.

Βενιζέλος: Τότε έχουμε εκλογές, τοπικές εκλογές για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Όμως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α. Για την Χ.Α. κάτι τέτοιο μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. Ίσως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α

 Reuters: Δηλαδή, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και εκλογές, αλλά θα ξεκαθάριζε και την ατμόσφαιρα; Ευ. Βενιζέλος: Ίσως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου