24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

«Καμπανάκι» για την Επάρκεια Εφοδιασμού


Διαφορετικές απόψεις για την επάρκεια του Συστήματος ηλεκτροπαραγωγής εμφανίζονται να έχουν ο ΕΣΑΗ με τον ΑΔΜΗΕ. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Σάκης Καλλιτσάντσης, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε, επικαλούμενος στοιχεία του ευρωπαϊκού Διαχειριστή της..
Μεταφοράς ENTSO-e, ότι στη διετία 2016-2017 θα υπάρχει έλλειμμα επάρκειας ισχύος. Σήμερα η αξιόπιστη διαθέσιμη ισχύς είναι....
λιγότερη από 11 ως 12 GW, με την αιχμιακή ζήτηση να φθάνει στα 10 GW. Η κάλυψη, δηλαδή, της επάρκειας ισχύος φαίνεται να είναι στο 1 GW το 2013, ενώ κινείται καθοδικά στα επόμενα χρόνια. Με βάση την πρόβλεψη του ENTSO-e, είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, από το 2016-2017 θα μηδενιστεί η επάρκεια ισχύος, με βάση τις εγχώριες μονάδες και θα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από τις εισαγωγές για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Το δε 2020 η κάλυψη επάρκειας ισχύος αποκτά αρνητικό πρόσημο και διαμορφώνεται στο -1 GW.

 Αντίθετα, ο ΑΔΜΗΕ, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποίησε, αναφέρει ότι έως το 2020, ακόμη και με την απόσυρση της μονάδας Πτολεμαΐδα 4, δεν θα υπάρχουν προβλήματα για την κάλυψη της ζήτησης στην ηλεκτροπαραγωγή, αν και θα απαιτηθούν, ενδεχομένως, συμπληρωματικά, μικρής έκτασης εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόβλημα για το Σύστημα θα υπάρξει από το 2020 και μετά (κι εδώ συμφωνεί με τον ΕΣΑΗ), με τη σταδιακή απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, με συνέπεια να καθίσταται ανεπαρκές και ως εκ τούτου εξαρτώμενο άμεσα από εισαγωγές.

 Το energia.gr που έχει στη διάθεση του τη μελέτη του ENTSO-e παραθέτει το σχετικό πίνακα για την Ελλάδα, καθώς και την Ιταλία, η οποία παρουσιάζει σταθερά υπερεπάρκεια ισχύος, εν είδει σύγκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου