24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Σε εξέλιξη η επιχείρηση «ξηλώστε Θεοχάρη»


Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο «πριονίσματος» του γενικού γραμματέα εσόδων. Ο Χάρης Θεοχάρης, έχει ήδη από πριν τις εκλογές αποτελέσει «στόχο»...
στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανώς τον κατηγορούν για «υπερβάλλοντα ζήλο» και «σκληρή τεχνοκρατική αντιμετώπιση» των φορολογουμένων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται συχνά δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη για τον τρόπο λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού.

 Για πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημοσίευση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2ετούς business plan της γενικής γραμματείας εσόδων. Εκεί που είχε δημιουργηθεί, ύστερα και από την ομιλία του πρωθυπουργού μέσω της οποίας ανακοινώθηκε το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, κλίμα μείωσης φόρων, το περιεχόμενο της έκθεσης άλλαξε την ατζέντα επαναφέροντας στο προσκήνιο σκληρά θέματα όπως οι κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων κλπ.

 Στον γενικό γραμματέα εσόδων έπεσε η ευθύνη και κατά την πρόσφατη πτώση στην αγορά ομολόγων με αφορμή τη δημοσίευση μιας εγκυκλίου για τη φορολόγηση της υπεραξίας των ομολόγων που κατέχουν επενδυτές του εξωτερικού.


 Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η φορολόγηση είχε ψηφιστεί με νόμο κάτι που σημαίνει ότι το ζήτημα ήταν αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να το επιλύσει, και πάλι κατηγορήθηκε ο κ. Θεοχάρης για το…timing έκδοσης της εγκυκλίου η οποία κυκλοφόρησε μέσα στο Απρίλιο και ενώ επικοινωνιακά η κυβέρνηση πόνταρε πολλά στην επιστροφή στις αγορές, στην ανάκαμψη των τιμών των ελληνικών ομολόγων κλπ.

 Δυσαρέσκεια για τις επιλογές διευθυντών-προϊσταμένων Πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ενοχληθεί για τις υπερ-αρμοδιότητες Θεοχάρη Πέρα όμως από τις εμφανείς αιτίες, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν κι άλλες. Για παράδειγμα, πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ενοχληθεί για τις υπερ-αρμοδιότητες Θεοχάρη και κυρίως για το γεγονός ότι ο σημερινός γ.γ Εσόδων μπορεί να ορίζει προϊσταμένους, διευθυντές κλπ σε νευραλγικά πόστα όπως είναι οι κεντρικές διευθύνσεις στην Καραγιώργη Σερβίας ή οι θέσεις επικεφαλής των Δ.Ο.Υ, των ελεγκτικών κέντρων κλπ.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ασκούνταν μέχρι πρόσφατα από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς οι οποίοι βλέπουν τώρα να έχει περιοριστεί η δυνατότητα τοποθέτησης προσώπων της δικής τους επιλογής σε νευραλγικές θέσεις.

 Η συγκέντρωση τόσων εξουσιών σε ένα πρόσωπο –ο οποίος μάλιστα κατέχει θέση γενικού γραμματέα- αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, όπως πρωτόγνωρο είναι και το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας εσόδων δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το θέση του παρά μόνο αν παραιτηθεί ο ίδιος, αν συλληφθεί να υποπίπτει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή αν δεν επιτύχει τους στόχους που του έχουν τεθεί, μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του.


 Η θέσπιση θέσης μόνιμου γ.γ. εσόδων αποτελεί απαίτηση της τρόικας και είναι μνημονιακή απαίτηση. Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την κυβέρνηση Η θέσπιση μιας τέτοιας θέσης αποτελεί απαίτηση της τρόικας ενώ είναι και μνημονιακή απαίτηση. Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την κυβέρνηση.

Να απολυθεί ο κ. Θεοχάρης όπως θα μπορούσε να συμβεί με οποιονδήποτε άλλο γενικό γραμματέα δεν γίνεται. Ή για την ακρίβεια γίνεται αλλά πρέπει να αλλάξει ο μνημονιακός νόμος. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έρθει σε άμεση συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι θα πρέπει να πειστούν για την αναγκαιότητα απόλυσης ενός γραμματέα ο οποίος υποτίθεται ότι κατέλαβε αυτή τη θέση για να εκτελέσει ένα ανενόχλητος από τις κομματικες και πολιτικές πιέσεις ένα business plan 5ετούς διάρκειας για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

 Σχέδια για... «καπέλωμα» του Θεοχάρη Καλλιεργείται και ένα δεύτερο σενάριο τις τελευταίες ημέρες: να τοποθετηθεί ένας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τα έσοδα και έτσι θα «πριονίσει» τον ισχυρό και μόνιμο γενικό γραμματέα.

Και αυτό το σενάριο όμως προβλέπει αλλαγή νόμου προκειμένου να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τον γενικό γραμματέα εσόδων κάτι που επίσης πρέπει να περάσει από την τρόικα. Πάντως, το ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο «μέτωπο Θεοχάρη» έχει καταστεί πλέον σαφές τα τελευταία δύο 24ωρα.


 Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών …θυμήθηκε να δηλώσει στη Βουλή ότι οι αποδοχές του γενικού γραμματέα είναι 4750 ευρώ μεικτά στο πλαίσιο μιας ομιλίας για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων ενώ η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού δεν άφησε καμία αμφιβολία σε κανέναν. «Υπάρχουν αρκετά θέματα. Θα τα δείτε το επόμενο διάστημα.


 Αλλά το πρώτο που μπορώ να σας πω, είναι ότι να κάνουμε πιο ανθρώπινο τον εισπρακτικό μηχανισμό: Άτεγκτο ναι, απέναντι στους φοροφυγάδες. Γιατί αυτοί κλέβουν τον διπλανό τους. Αλλά με κατανόηση και πραγματικά διευκολυντικό, διευκολυντική νοοτροπία, απέναντι στους ανθρώπους που αληθινά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη.

Ώστε να μπορέσουν να φανούν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους χωρίς να πνίγονται καθημερινά. Εδώ έγιναν λάθη. Κι αυτά τα λάθη θα τα διορθώσουμε». Ποιος είναι υπεύθυνος για τον εισπρακτικό μηχανισμό; Ο Χάρης Θεοχάρης. Μένει τώρα να φανεί πώς ο πρωθυπουργός θα διορθώσει τα λάθη. 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου