24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

... το πρώτο βήμα έγινε....ΤΕΡΜΑ Το πρόγραμμα νέων περικοπών και σκληρών μέτρων


''ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ''...

Ως ένα πρώτο μικρό βήμα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν ...
τα πράγματα μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι τη συμφωνία με.. τους εταίρους και τη λίστα Βαρουφάκη που δόθηκε στη δημοσιότητα.


Όπως επισημαίνουν αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις του τελευταίου διαστήματος ήταν να ξεφύγει από μια «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας με στόχο «την πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη».

Όσον αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τους θεσμούς σημειώνουν τα ίδια στελέχη ότι «έχει σαν θεμέλιο την ατζέντα της κυβέρνησης» προσθέτοντας ότι περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι με αυτή τη συμφωνία «ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές». «Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους» προσέθεταν.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι «σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της –πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά… Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί». Παρέπεμπαν, δε,, στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει «για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη» τονίζοντας ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε».

Σχολιάζοντας την τετράμηνη παράταση σημειώνουν ότι «συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» καθώς, όπως λένε, «για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής».

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν ότι «η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ως πολύ βασικό συστατικό της συμφωνίας οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο “current program”, να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου» επιμένοντας στη βασική προγραμματική θέση ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. «Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον» τόνιζαν με νόημα.

Για την ουσία της λίστας Βαρουφάκη επισήμαναν ότι «οικοδομείται πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι’ αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.». Τόνιζαν ακόμα ότι στη λίστα που έγινε δεκτή περιλαμβάνονται αναφορές για την ανθρωπιστική κρίση - για την οποία εξηγούσαν ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος - και τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, «που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, "τριτοκοσμικού" χαρακτήρα, απορρύθμισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου