24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

O Ντάισελμπλουμ έδωσε το "ΟΚ" για να επιστραφεί στην Αθήνα το 1,2 δισ. του ΤΧΣ. Η επιστολή εστάλη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος


Με διαδικασία κατεπείγοντος προώθησε ο επικεφαλής του Eurogroup το αίτημα της Αθήνας να επιστραφεί ποσό 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ. Ζητά να εξεταστεί το αίτημα από EWG και EFSF. Η είδηση ..
έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ.

Επιστολή Ντάισελμπλουμ στον EFSF και στον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ στάλθηκε ..
σύμφωνα με πηγές του EFSF που επικαλείται το πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε εντολή να εξεταστεί το θέμα γρήγορα από τα κλιμάκια του ΕWG. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιστολή εστάλη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η είδηση έρχεται στον απόηχο της συνάντησης που είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας κι η Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Βάσει της διαδικασίας ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει το ανάλογο αίτημα-γνωμοδότηση στον EFSF, ενώ την τελική απόφαση θα την πάρει το Δ.Σ. του Ταμείου.

Σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες η κίνηση της ελληνικής πλευράς να στείλει το συγκεκριμένο αίτημα προήλθε μετά από πληροφόρηση που υπήρξε από την την Ε.Ε. για τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια και η διαδικασία επιστροφής είναι ανεξάρτητα από την πορεία των υπόλοιπων αιτημάτων για χρηματοδότηση (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, μέρος της δόσης). Ωστόσο υπεισέρχεται και ο πολιτικός παράγοντας, δεδομένης της συγκυρίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα χρήματα θα επιστραφούν στο ΤΧΣ.

Αν επιστραφούν στο ΤΧΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δημόσιο -ούτε μέσω repos, εκτιμάται αρμοδίως-, αν επιστραφούν στις τράπεζες τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα είναι να επιστραφούν απευθείας στο Δημόσιο.

Παράλληλα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για να βρεθεί χρηματοδότηση για την Ελλάδα που να καλύπτει το διάστημα έως τα τέλη Απριλίου.

Η πληροφορία για το λάθος του 1,2 δισ. ευρώ, έφτασε σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και σήμανε άμεση κινητοποίηση.

Ενημερώθηκαν αμέσως τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης όσο και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε τις λεπτομέρειες και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι όντως επεστράφησαν στον EFSF ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΧΣ, περισσότερα από όσα ήταν η υποχρέωση να επιστραφούν στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η ιστορία που διηγούνται αρμόδιες πηγές είναι απλή, αλλά φαίνεται παράξενο πώς έγινε ένα τόσο ακριβό λάθος. Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά υπό μορφή ομολόγων του EFSF περιήλθαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Xρησιμοποιήθηκαν 40 δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία όμως το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ τα οποία είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων (π.χ. ΑΤΕ).

Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.

Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται απόφαση για την επιστροφή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου