24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

ΤΣΙΠΡΑΣ....ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Την ελπίδα να υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη νέα Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Μια συμφωνία που, όπως είπε, θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές ...
από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ.

«Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη» δήλωσε.


Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστικη κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας».

Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ' ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. 

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. 

Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

O κ. Τσίπρας ζήτησε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Άγκυρα, ώστε να μειωθούν οι ροές μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επίσης, να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς στη μετεγκατάσταση (relocation) προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. 

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου