24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας για τον ιό HIV


Από το 1988, η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

 Σημειώνεται πως η παγκόσμια επιδημία του ιού HIV, προκάλεσε παγκοσμίως περισσότερους από 35 εκατομμύρια θανάτους ..


τα τελευταία 30 χρόνια, από τους συνολικά 70 εκατ. ανθρώπους κόλλησαν τον ιό. 
Σήμερα, περίπου 37 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από AIDS, εκ των οποίων τα 22 εκατομμύρια υπόκεινται σε κάποιου είδους θεραπεία. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι το "Μάθε την κατάστασή σου" (Know Your Status). Ο ιός HIV δεν είναι εύκολο να νικηθεί. 

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό επειδή δεν γνωρίζουν ότι έχουν HIV και καθυστερούν να ξεκινήσουν θεραπεία, ή δεν ξεκινούν ποτέ. Αυτό συμβαίνει παρά τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το 2015, που συνιστάται σε όλα τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, ανεξαρτήτως της ανοσολογικής τους κατάστασης και του σταδίου της μόλυνσης και όσο

 το δυνατόν συντομότερα μετά τη διάγνωσή τους. Το 2017, 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν με τον ιό HIV. Αν και οι ηγέτες του κόσμου δεσμεύτηκαν να σταματήσει το AIDS μέχρι το 2030, τα ποσοστά των καινούργιων μολύνσεων και θανάτων δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την ανταπόκριση στο AIDS παραμένει αμετάβλητη εδώ και 30 χρόνια: 

ο ιός HIV επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο τους ανθρώπους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι συχνά ζουν περιθωριοποιημένοι και στιγματισμένοι. Έτσι, οι περισσότερες νέες μολύνσεις και θάνατοι από τον ιό HIV παρατηρούνται σε μέρη όπου ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου παραμένουν άγνωστες, υποβαθμισμένες ή παραμελημένες. 

Περίπου το 75% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV εκτός Αφρικής (νοτίως της ερήμου Σαχάρα) είναι σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, άτομα σε φυλακές, γυναίκες και άντρες στον τομέα του αγοραίου σεξ, ή σε σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των ατόμων. 


Πρόκειται για ομάδες ατόμων που συχνά υφίστανται διακρίσεις και αποκλείονται από τις υπηρεσίες υγείας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για το AIDS. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει ως κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη σχετικά με τον ιό HIV.