ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Στο στόχαστρο η μαύρη αγορά των όπλων
Η ευκολία των τρομοκρατών να βρίσκουν οπλισμό οδηγεί την κυβέρνηση στη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr
Τη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα, από πλημμέλημα, μελετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται με μεγάλη ευκολία όπλα, όπως τα Καλάσνικοφ, τα οποία απειλούν χιλιάδες ζωές», επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Φωτογραφία
Όπως όμως διευκρίνισε στα «ΝΕΑ», «η μετατροπή σε κακούργημα αποτελεί μια πρώτη σκέψη προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων και στη συνέχεια θα εξετασθεί και το νομοθετικό της πλαίσιο».
Η Ελληνική Αστυνομία πάντως έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από τη δύναμη πυρός που διαθέτουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. «Τα αντιαρματικά, οι χειροβομβίδες, τα πυροβόλα, τα υποπολυβόλα αλλά και η τεχνογνωσία παγίδευσης αυτοκινήτων με εκρηκτική ύλη, η χρήση του ΑΝΦΟ και των βομβών που πυροδοτούνται από κινητά τηλέφωνα, στα πρότυπα διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, σίγουρα μας προβληματίζει. Κυρίως διότι δεν γνωρίζουμε τι άλλο διαθέτουν και τι μπορούν να κάνουν», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Οι έρευνες πάντως της Αντιτρομοκρατικής για την προέλευση των 2 Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Αγία Παρασκευή στρέφονται και σε άτομα των κυκλωμάτων της νύχτας και της προστασίας. «Αποδεδειγμένα έχει υπάρξει μια πολύ στενή σχέση ποινικών και αντιεξουσιαστών τα τελευταία χρόνια. Άλλες φορές οι αντιεξουσιαστές, όπως συνέβη στην περίπτωση Παλαιοκώστα, προμήθευσαν αυτοί τα όπλα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις είναι πιθανόν ποινικοί να έχουν παίξει τον ρόλο του προμηθευτή. Για τα κυκλώματα αυτά άλλωστε έχει αποδειχθεί πολύ εύκολη υπόθεση η προμήθεια "καθαρών" όπλων», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Ήδη έχει δοθεί εντολή να «ξεσκονιστούν» εκ νέου οι συνομιλίες της συμμορίας Βλαστού προκειμένου να εντοπισθούν στοιχεία που να συνδέουν τα κυκλώματα της φυλακής με αντιεξουσιαστές. Το σενάριο αυτό είχε ενισχυθεί από την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, αλλά οι έρευνες έμειναν τελικά στα «συρτάρια».
Το λαθρεμπόριο
Περισσότερααπό 1,5 εκατομμύριο όπλα υπολογίζεται πως κυκλοφορούν παράνομα στην Ελλάδα, με Καλάσνικοφ, Σκόρπιον, Glock, Colt, CΖ και Τokarev να κυριαρχούν στην αγορά. «Όπλο στην Ελλάδα μπορείς να βρεις όποτε θέλεις για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Με 700 ευρώ παίρνεις ένα καλό Καλάσνικοφ και με 2.000- 3.000 ευρώ παίρνεις "καθαρό" υποπολυβόλο Ούζι ή Σκόρπιον», λέει ο Μιχάλης Α., που συστήνεται ως «διαμεσολαβητής» όπλων. Άλλο ένα εκατομμύριο είναι τα όπλα που κυκλοφορούν με την άδεια της Αστυνομίας, στην πλειονότητά τους κυνηγετικά. Η Κρήτη θεωρείται η «πατρίδα» της παράνομης οπλακατοχής. Με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, στο νησί υπάρχουν 1 εκατομμύριο «τυφέκια με σφαίρα».
Φωτογραφία
▅«Μπορείς να βρεις Καλάσνικοφ στο κέντρο της Αθήνας», παραδέχτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Οι κατασχέσεις
Στην Αθήνα, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «μπορείς να βρεις Καλάσνικοφ στο κέντρο της πρωτεύουσας». Η πραγματικότητα αυτή φυσικά και δεν διαφεύγει από την Αστυνομία και επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2009 κατασχέθηκαν 1.800 όπλα.
Οι τιμές των όπλων έπεσαν με την είσοδο στο «εμπόριο» των Αλβανών και στη συνέχεια των Βουλγάρων και των Ρώσων. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα μετατράπηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε δεύτερη κύρια πύλη εισόδου όπλων και αυτό έγινε και η αιτία που το Καλάσνικοφ έφτασε να πωλείται στην Ελλάδα σχεδόν από τα περίπτερα. «Όταν κλάπηκε ο οπλισμός από τα στρατόπεδα της Αλβανίας το ΑΚ 47 έφτασε να πωλείται 18.000 δραχμές. Σήμερα ένα καλό Καλάσνικοφ αρχίζει από τα 700 ευρώ. Ένα καθαρό Καλάσνικοφ, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, φτάνει όμως και τα 2.000 ευρώ», αποκαλύπτει ο Μιχάλης Α.
Καταργούνται οι εξωτερικοί φρουροί
ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των εξωτερικών φρουρών σε αστυνομικά τμήματα, αποφάσισε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το μέτρο αποφασίστηκε προκειμένου να αποδεσμευτούν περίπου 2.000 αστυνομικοί σε ημερήσια βάση με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά», υποστηρίζουν κύκλοι της Κατεχάκη.
Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσουν μόνο αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου για την ΕΛ.ΑΣ., όπως το τμήμα στην περιοχή των Εξαρχείων.
Όπως διευκρινίζουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα καταργηθούν οι εξωτερικοί σκοποί των αστυνομικών τμημάτων που συνήθως βρίσκονται μέσα σε κουβούκλιο.
«Τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αποσυνδέει την απόφαση από το τρομοκρατικό χτύπημα.
Επιπλέον, απέκλεισε την τοποθέτηση καμερών σε όσα αστυνομικά τμήματα δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να ξοδεύω τα χρήματα του ελληνικού λαού για να γεμίζουμε με κάμερες».
Πρόταση που επανήλθε στο υπουργείο αποτελεί και η κατάργηση των μικρών αστυνομικών τμημάτων και η δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων με καλύτερη στελέχωση και με δυνατότητα αστυνομικών περιπολιών όλο το 24ωρο.
Περιμένουν τώρα την προκήρυξη
Φωτογραφία
▅ Η σφοδρότητα και η «θρασύτητα» της επίθεσης θυμίζει στους αστυνομικούς τη Σέχτα Επαναστατών
ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ με την «ταυτότητα» της οργάνωσης με την οποία θα γίνει ανάληψη ευθύνης για την αιματηρή επίθεση εναντίον αστυνομικών του Τμήματος της Αγίας Παρασκευής αναμένουν με ιδιαίτερο προβληματισμό οι αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στα εργαστήρια οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύγκριση υλικού από τα ευρήματα, αλλά κυρίως από τις τρεις κλεμμένες μοτοσυκλέτες που εγκατέλειψαν οι δράστες της ομάδας κρούσης της επίθεσης.
Το γεγονός ότι οι δράστες εγκατέλειψαν τις μοτοσυκλέτες σε αλάνα στην οδό Γαρηττού κοντά στο Μέτρο κάνει τους αξιωματούχους να εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποια από τα μέλη της ομάδας κρούσης να διέφυγαν με το Μετρό. Ένας ασφαλής τρόπος διαφυγής με δυνατότητα να περάσουν απαρατήρητοι ανάμεσα στους υπόλοιπους επιβάτες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να πέσουν σε τυχόν μπλόκα. Αξιωματούχοι θα αξιοποιήσουν ανάμεσα στα άλλα υλικό από κάμερες, ενώ έμφαση δίνουν και στις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για κινήσεις πριν από την επίθεση.
Η μαρτυρία
Αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ανάμεσα στους δράστες ήταν και μια νέα γυναίκα. Το στοιχείο αυτό δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τους αξιωματούχους, καθώς και σε άλλες επιθέσεις μετείχαν γυναίκες για την κάλυψη των ενόπλων. Οι δράστες πριν εγκαταλείψουν τις μοτοσυκλέτες πήραν τα κράνη τους, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, φορούσαν γάντια. Αυτό δυσχεραίνει τις έρευνες για τον εντοπισμό γενετικού υλικού, το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως τους αξιωματούχους για τη σύγκρισή του με υλικό που έχει βρεθεί σε άλλες επιθέσεις.
Το σημαντικότερο βέβαια είναι η «ταυτότητα» της οργάνωσης που θα αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση. Οι μεγάλες οργανώσεις που αναλαμβάνουν την ευθύνη για σημαντικά πλήγματα, πάντα στις επιθέσεις τους χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα όπλο το οποίο έχουν επιλέξει ώστε να πιστοποιεί την «ταυτότητα» της οργάνωσης. Σε αυτό το πλήγμα όμως και τα δύο Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «καθαρά», δηλαδή δεν είχαν «μητρώο» από προηγούμενες επιθέσεις. Δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται ως προς τη συγκεκριμένη επιλογή. Η οργάνωση να θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης, δηλώνοντας ότι το οπλοστάσιό της είναι πλούσιο σε βαρύ οπλισμό. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να θέλει να εμφανιστεί με νέα επωνυμία, σαν πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που μπήκε στην ενεργό δράση. Η σφοδρότητα της επίθεσης έχει πολλά κοινά σημεία με τον τρόπο δράσης της Σέχτας Επαναστατών, χωρίς να αποκλείεται και άλλη οργάνωση.
Στην επίθεση οι ένοπλοι της ομάδας κρούσης δεν κρατούσαν σταθερά τα όπλα, σύμφωνα με τις περιγραφές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όπλα «κλωτσούσαν» στα χέρια των χειριστών και γι΄ αυτό πολλές σφαίρες δεν βρήκαν τον στόχο τους και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι ένοπλοι έριξαν κατά ριπάς από μικρή σχετικά απόσταση. Ο χειρισμός του Καλάσνικοφ, ειδικά όταν το όπλο βάλλει κατά ριπάς είναι δύσκολος, όπως επισημαίνουν ειδικοί, και προκαλεί κραδασμούς. Φαίνεται ωστόσο ότι οι ένοπλοι είχαν στοιχειώδεις γνώσεις, προφανώς από κάποιους που τους έμαθαν τα βασικά, χωρίς να είναι έμπειροι σκοπευτές.
Δικτυακό κίνημα συμπαράστασης στην αστυνομικό
Φωτογραφία
▅ Πάνω από 5.000 μέλη του Facebook δημιούργησαν γκρουπ για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη δόκιμη ειδική φρουρό Σοφία Ψυχογιού
ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ η κατάσταση της υγείας της δόκιμης ειδικής φρουρού, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ερυθρού Σταυρού», ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες χρήστες του Facebook εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στην 23χρονη. Στο μεταξύ, εξιτήριο έχουν λάβει οι τέσσερις αστυνομικοί και ο πολίτης που είχαν διακομιστεί στο ίδιο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.
Όμως για την 23χρονη αστυνομικό Σοφία Ψυχογιού, τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την πορεία της υγείας της. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κατάστασή της «αν και είναι σοβαρή, δεν είναι κρίσιμη».
Η ασθενής, μετά τη θωρακοχειρουργική και ορθοπεδική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ, παραμένει διασωληνωμένη και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Σύμφωνα με πληροφορίες χτες το βράδυ παρουσίασε αιμορραγική επιπλοκή και χρειάστηκε εκ νέου μετάγγιση, ωστόσο η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.
Σταθερή είναι και η κατάσταση της υγείας του εκπαιδευόμενου ειδικού φρουρού Γιώργου Τσουμάνη, ο οποίος βγήκε χτες από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Περαστικά μέσω Facebook
Την ώρα που η δόκιμη ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού βρίσκεται στο νοσοκομείο, στο Facebook δημιουργήθηκε ένα γκρουπ με τον τίτλο «Για τη φίλη μας Σοφία Ψυχογιού, δόκιμη ειδική φρουρό που είναι στο νοσοκομείο». Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα μέλη ξεπερνούσαν τα 5.000! «Περαστικά. Να ξέρεις ότι είσαι στη σκέψη και τις προσευχές μας», «Να είσαι καλά, κι αυτή η περιπέτειά σου να είναι σύντομη και να σε κάνει δυνατότερη», είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες μηνύματα που ανεβάζουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά όσοι γίνονται «φίλοι» του γκρουπ.
Σχέδιο σωτηρίας για τη «μεθόριο» της εκπαίδευσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ σχολεία 2 ταχυτήτων και στις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Παιδείας, θεσπίζοντας Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας- ΖΕΠ στις οποίες θα ενταχθούν σχολεία περιοχών της χώρας που εμφανίζουν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας ύστερα από συνάντησή της με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, η οποία έχει εκπονήσει σχετικές έρευνες, στόχος είναι να σταματήσουν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων στη χώρα και να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες. Η μεγαλύτερη ανάγκη ορίζεται με βάση τις περιοχές με υψηλότερους δείκτες σχολικής αποτυχίας, σχολικής καθυστέρησης και εγκατάλειψης του σχολείου, χαμηλότερους δείκτες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Η Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και μια μεγάλη δέσμευση και αφορά τις θετικές δράσεις, την επιπλέον χρηματοδότηση, τα ειδικά προγράμματα σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση, όπως π.χ. είναι η Θράκη, η Πέλλα, η Ηλεία αλλά και οι υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.
Τα κριτήρια
Οι ΖΕΠ θα ορίζονται με εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία και άλλων χωρών συμπίπτουν με τις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές, ιδίως στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγάλων αστικών κέντρων που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους που προέρχονται από λαϊκά στρώματα και πολλούς μετανάστες. Παράλληλα οι περιοχές αυτές πλήττονται από την ανεργία και τις συνέπειές της. Αντίστοιχα συμπίπτουν με απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές όπου παρουσιάζονται μεταξύ των άλλων προβλήματα μειωμένου αριθμητικά μαθητικού πληθυσμού.
Τα σχολεία που θα ενταχθούν σε ΖΕΠ θα λάβουν αυξημένα κονδύλια, θα ενισχυθούν με υποδομές και θα επανδρωθούν με ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς που θα δεσμεύονται να παραμείνουν στο σχολείο για αρκετό διάστημα, ενώ σ΄ αυτά θα εφαρμοστούν καινούργιες μέθοδοι διδασκαλίας κ.λπ. Εξάλλου, το υπουργείο επεξεργάζεται και ενιαίο Σύστημα για τη Διά Βίου Μάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο τη σύνδεση με την απασχόληση και την επίσημη πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα μαζί με τη Μολδαβία και την ΠΓΔΜ είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν δημιουργήσει εθνικό πλαίσιο αναγνώρισης και πιστοποίησης των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες η ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας σε κάθε επίπεδο της εκπαίδευσης και η ανάγκη οργανωμένης πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της χώρας. Αυτό σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και σε θεσμικό πλαίσιο και σε συγχώνευση φορέων αλλά και στη λειτουργία ενός επιτελικού οργάνου, όπου η ΓΣΕΕ πρέπει και θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο».