24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Στους 10 οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λέσβο....



Πέντε παιδιά ανάμεσα στα θύματα..
Tουλάχιστον 34 ακόμη άτομα αγνοούνται.


Στους δέκα έχει ανέλθει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των θυμάτων από το χθεσινό.... μεγάλο ναυάγιο με πρόσφυγες, ανοικτά της...Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο. Το ναυάγιο συνέβη χθες στις 4.00 το απόγευμα και σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πέντε παιδιά, ενώ τουλάχιστον 34 άτομα αγνοούνται.

Το απόγευμα της Πέμπτης, σε ακτή νότια της Μήθυμνας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περισυλλέγη η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ενώ στη θάλασσα ανοικτά της περιοχής όπου έγινε το ναυάγιο από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντοπίστηκε η σορός μιας γυναίκας.

Νωρίτερα, περισυλλέγησαν οι σοροί δυο παιδιών ηλικίας περίπου τριών ετών -ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι- και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ χθες από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρεις σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, επίσης, κατέληξε ένα μικρό κορίτσι στο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν.

Μάλιστα, στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ άλλα τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται σε 242 άτομα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Επίσημα, από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος, αγνοούνται 34 άτομα όμως άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες, άρα οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100.

Αν αυτό είναι αληθές τότε το ναυάγιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Συνολικά, από τρία ναυάγια που σημειώθηκαν στην περιοχή της Σάμου και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο, οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής επτά, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 17 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο προσπαθώντας να φτάσουν στις ελληνικές ακτές τις τελευταίες ημέρες.

Ηρωική προσπάθεια διάσωσης

Η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αλλά και των ψαράδων της περιοχής ήταν πραγματικά ηρωική. Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Διασταυρωμένες τώρα μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

¨Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων. Ας σημειωθεί ότι χθες Κυριακή στην ίδια περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου