24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Η ΕΛΛΑΔΑ διδάσκει ανθρωπιά είπε ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ



«Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό... 
πολιτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να ...αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αισθάνεται ντροπή και για τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο κορυφής.

 Όπως τόνισε, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, υπάρχουν τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. 

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι' αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές.


 «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.
«Στην άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών, μία σύνοδο που είχε τις χώρες του διαδρόμου των προσφυγικών ροών και τις χώρες κατάληξης, έλειπε μία κρίσιμη χώρα, η Τουρκία, γιατί δεν είχαμε τη χώρα-πόρτα που ανοίγει και μπαίνουν οι ροές στον διάδρομο», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.


Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε αυτήν τη σύνοδο, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα σηκώνει το βάρος, αλλά ταυτόχρονα έχει και την τιμή, με τη στάση της, να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Όπως πρόσθεσε, οι δραματικές διαστάσεις του προβλήματος δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μίας χώρας, για να το διαχειριστεί μόνη της.

 «Επισημάναμε ότι είναι πρώτιστη ανάγκη το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ευρώπη με την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα η ΕΕ κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, αλλά αυτή την ώρα κάνει προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να οργανώνει και να συντονίζει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και της επανεγκετάστασης, δηλαδή να γίνονται αυτές οι διαδικασίες, τόσο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, όσο και από την ίδια την Τουρκία. «Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συντονισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.


«Δεν θα μπορέσουμε αυτή την κρίση να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αν υιοθετήσουμε μία στάση φοβική», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα και ως κοινωνία, αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας και να ρίχνουμε την ευθύνη στο διπλανό».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ενεργητική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ίδια στιγμή καθίσταται από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του προσφυγικού».

Το προσφυγικό ζήτημα είναι το θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός απαντά σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στην «Ώρα του πρωθυπουργού». Στον κ. Τσίπρα είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερώτηση που κατέθεσε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. 
Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά των νέων πολύνεκρων ναυαγίων στο Αιγαίο και τις συγκλονιστικές εικόνες από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης προσφυγόπουλων που πάλεψαν με τα κύματα, αναζητώντας μία θέση με τους γονείς τους κάτω από τον ευρωπαϊκό ήλιο.


Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. 


Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, πως άλλα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου