24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Κυριάκος Μητσοτάκης ...μήνυμα ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα και τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια


«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είτε με σταυρό, είτε με λίστα», λέει κεντρικό στέλεχος της Συγγρού στο «Π».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να στείλει μήνυμα ανανέωσης...
σε όλα τα επίπεδα και τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια φαίνεται πως αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Βέβαια, αλλαγή προσώπων σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η ηγετική ομάδα θα ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τη νέα ΚΟ. Η Συγγρού, πάντως, δεν έχει ακόμα σχηματοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα βάλει φρένο στους επίδοξους υποψηφίους που κατεβαίνουν ανελλιπώς είτε για να εκλεγούν, είτε για να κερδίσουν μια θέση στην κρατική μηχανή.

Όριο ηλικίας
Στο τραπέζι, πάντως, έχουν πέσει και προτάσεις, όπως το να μπει όριο ηλικίας για τους βουλευτές ή ακόμα και όριο κοινοβουλευτικής θητείας. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως γνωστοί «γαλάζιοι που εκλέγονται τα τελευταία χρόνια θα μείνουν εκτός Βουλής. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό, αφού και το 1985 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε βάλει όριο ηλικίας και είχε αφήσει «βαριά» ονόματα εκτός ψηφοδελτίων, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Σταμάτης κ.ά.

Βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά στη Συγγρού εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να δώσει χώρο στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Πάντως, το όριο ηλικίας για τους υποψηφίους μπορεί να μπει, αλλά να μην αφορά τους σημερινούς βουλευτές για προφανείς λόγους και οι όποιες αλλαγές να προωθηθούν την περίοδο των εκλογών και όχι στο επικείμενο συνέδριο.


Από την άλλη, βέβαια, θα δοθεί στα 400.000 και πλέον μέλη που ψήφισαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές η δυνατότητα να επιλέγουν υποψηφίους, αλλά αυτή είναι μια τακτική που είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν, είτε επί Μητσοτάκη είτε επί Καραμανλή, όταν οι κατά τόπους ΝΟΔΕ πρότειναν υποψηφίους, αλλά τον τελικό λόγο τον είχε ο εκάστοτε πρόεδρος.

Ενίσχυση ρόλου των μελών
Στο διαδίκτυο ήδη γίνεται διαβούλευση πάνω στις πρώτες προτάσεις που έχουν κατατεθεί ενόψει του τακτικού συνεδρίου στις 22-24 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να ενισχύσει τον ρόλο των μελών του κόμματος και στο συνέδριο αναμένεται να επικυρωθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, θα μπορούν να εκλέγονται, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, αλλά, παράλληλα, θα έχουν και υποχρεώσεις, όπως η ετήσια οικονομική συνδρομή. Επιπλέον, η Συγγρού θέλει ένα «πυραμιδωτό» σύστημα, δηλαδή τα μέλη του κόμματος να αξιολογούν τα στελέχη που θα έχουν θέσεις ευθύνης, ακόμα και τους υπουργούς, όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προτείνει να υπάρχει τετραετής θητεία για τον πρόεδρο και αν ο ίδιος επιθυμεί να κατέβει εκ νέου να διεκδικήσει την ψήφο των μελών. Βέβαια θα υπάρξουν και ρήτρες, αφού αν είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του κόμματος, η θητεία του –όπως είναι αυτονόητο– θα παρατείνεται αυτόματα.

Το ασυμβίβαστο

Θητεία,όμως, η ηγετική ομάδα θα προτείνει και για τις κομματικές θέσεις,ενώ ακόμη μία σημαντική αλλαγή στο οργανόγραμμα της ΝΔ θα είναι το ασυμβίβαστο.

Ειδικά στην ΠΕ, υπάρχει η θέληση να μειωθούν οι θέσεις (από 550 σε 130-150),ώστε να αποκτήσουν κύρος και παρέμβαση όσοι συμμετάσχουν στο νέο Σώμα. Μάλιστα, θα υπάρξει πρόταση να υπάρχει ασυμβίβαστο και να μην μπορούν να συμμετάσχουν «exofficio» οι βουλευτές και οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί. Αν βέβαια θέλουν να συμμετάσχουν, θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, αλλά και πάλι θα υπάρχει ποσόστωση.

Πάντως, μετά το συνέδριο και την εκλογή της νέας ΠΕ, θα πρέπει να στηθούν κάλπες για τον νέο γραμματέα του κόμματος, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα παραμείνει η θέση του αναπληρωτή γραμματέα. Στο ενδεχόμενο που διατηρηθεί η βούληση της ηγετικής ομάδας, είναι στη θέση του γραμματέα να προωθηθεί κοινοβουλευτικό στέλεχος, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να είναι ο επικρατέστερος ενώ ο αναπληρωτής να είναι μέλος της ΠΕ.

Εκτός κράτους οι πολιτευτές

Στο συνέδριο του Απριλίου,όμως, θα κατατεθεί μια ακόμα πρόταση που θα προβλέπει«ασυμβίβαστο»πολιτευτή και κυβερνητικού στελέχους. Δηλαδή, οι υποψήφιοι βουλευτές που δεν θα εκλέγονται δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις σε υπουργεία, φορείς και ΔΕΚΟ. Έτσι, ο Μητσοτάκης θα «κόψει» τους επαγγελματίες υποψηφίους που εποφθαλμιούν μια θέση στην κρατική μηχανή μέσω των ψηφοδελτίων.

Στο συνέδριο,όμως, θα παρουσιαστούν και οι βασικοί άξονες του προγράμματος, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πάρει την οριστική του μορφή πιο μετά. Αν, βέβαια, οι πολιτικές εξελίξεις «τρέξουν», κάτι που μπορεί να σημαίνει και πρόωρες εκλογές, η Συγγρού θα παρουσιάσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, έστω και σε πρώιμο στάδιο.

Προεκλογικοί ρυθμοί
Αυτά και άλλα πολλά θα τεθούν σε ψηφοφορία στο συνέδριο, με την ηγετική ομάδα να προωθεί ριζοσπαστικές προτάσεις που μπορεί να δώσουν ένα σοκ στο κόμμα και να το φέρουν πιο κοντά στην κοινωνία. Πάντως, η Συγγρού κινείται ήδη σε εκλογικούς ρυθμούς, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις τοπικές οργανώσεις και εκ των υστέρων στις ΝΟΔΕ, για να εκλεγούν οι νέοι πρόεδροι. Παράλληλα,όμως, θα αναδειχθούν και οι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ, αλλά το πρώτο της εποχής Μητσοτάκη.


Του Γιώργου Σιαδήμα


Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου