Δυναμίτης PRESS ....Politics news

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ....dunamitispress@yahoo.gr ... Ελευθερο δημοκρατικο BLOG ....ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...Δυναμίτης PRESS ....Politics news ...

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΑΓΡΙΟΤΣΟΜΠΑΝΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΤΑΝΕΣ ΤΟΥΣ...50.000 ΕΞΟΧΙΚΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟ – ΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Αυστραλοι πολιτες έχουν αγοράσει ήδη 100.000 σπίτια
  ΠΡΩΗΝ  ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΙ  ΚΑΙ  ΛΟΙΠΑ  ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΩΛΟΥΝ  ΟΣΟ-ΟΣΟ  ΤΑ   ΚΛΕΜΜΕΝΑ  ΑΣΗΜΙΚΑ  ΤΟΥΣ

Στα… θετικά της κρίσης είναι ότι οι τιμές σε νησιά όπως η Μύκονος έχουν εξορθολογιστεί σε μεγάλο βαθμό και η απόσταση που χωρίζει αγοραστές
και πωλητές έχει αρχίσει να μικραίνει.


Πάνω από 100.000 ξένοι, κυρίως από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν αγοράσει σπίτια για τις διακοπές τους -και όχι μόνο- στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή το «στοκ» των παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα μας ξεπερνά τις 50 χιλιάδες.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων Algean Property από τους 100 χιλ. ξένους ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ελλάδα, σε Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Αυστραλούς αντιστοιχούν ιδιοκτησίες σε ποσοστό πάνω από 60% και ακολουθούν Ρώσοι και Ανατολικοευρωπαίοι με ένα 10%, ενώ κατά την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί η ζήτηση από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και επενδυτές από το Λίβανο.


Ενδεικτικό της αυξανόμενης ζήτησης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αποτελεί και το γεγονός ότι οι on line αναζητήσεις για παραθεριστική κατοικία προς πώληση στην Ελλάδα έχουν ανέβει κατά 20% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ενώ η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ και στερλίνας- ευρώ αντίστοιχα έχουν ενισχύσει τη ζήτηση από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η ζήτηση από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα.

Oι αναλυτές της Algean Property επισημαίνουν ότι οι κατοικίες σε αυτές τις περιοχές της υψηλής ζήτησης διατήρησαν το 2015 και εξακολουθούν να διατηρούν στα ίδια επίπεδα τις τιμές πώλησης, δεδομένου ότι είχαν ήδη χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους κατά την πενταετία 2010- 2014. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές για τις λιγότερο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές οι πτωτικές τάσεις συνεχίζονται, αν και σε επιβραδυνόμενο ρυθμό της τάξεως του 5% για το περασμένο έτος.


Στα… θετικά της κρίσης, όπως τα αποτυπώνει η έρευνα, είναι ότι οι τιμές σε νησιά όπως η Μύκονος έχουν εξορθολογιστεί σε μεγάλο βαθμό και η απόσταση που χωρίζει αγοραστές και πωλητές έχει αρχίσει να μικραίνει. Οι ελληνικοί προορισμοί μπορούν να αποφέρουν στους ξένους αγοραστές κατοικιών ακαθάριστες αποδόσεις πάνω από 5% σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς στη Μεσόγειο όπου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 3%- 4%. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η Μύκονος με απόδοση πάνω από 8% έναντι της «ανταγωνίστριας» Ίμπιζα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό απόδοσης κυμαίνεται στο 3,8%.