24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους



Στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στον νέο αναπτυξιακό φορέα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο... 
Capital.gr...

 ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
"Για το 2016, στόχος μας είναι να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει μια απορρόφηση της τάξης του 7% ως ελάχιστο (απόλυτα εφικτό) ετήσιο στόχο δαπανών." Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους.

Όπως είπε, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β' κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, ενώ έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. 

Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ανέφερε επίσης πως μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι την αντίστοιχη χρονική στιγμή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Σημείωσε ακόμη, πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μόχλευσης των διαθέσιμων πόρων, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά και η αναζήτηση νέων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ακόμη τόνισε πως θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε έναν εθνικό αναπτυξιακό φορέα.
Σχετικά με την αξιολόγηση των 46.987 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις τέσσερις δράσεις του κύκλου ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ, αυτή όπως λέει ο υφυπουργός θα ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ η χρηματοδότηση θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει μέσα στο 2016.


Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση συνολικά, θα μπορέσουν να επιλεγούν γύρω στις 7.000 αιτήσεις, με καλύτερα ποσοστά στη δράση ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων, όπου σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές θα μπορέσουν να επιλεγούν σχεδόν όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν. Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς είπε πως καλύπτει πλέον όλες τις οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.


Αναφορικά με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007 -2013) σημείωσε πως: "η αναγκαστική μεταφορά κάποιων έργων στη νέα προγραμματική περίοδο περιορίζει την ελευθερία μας για έναν έλλογο σχεδιασμό των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων του νέου ΕΣΠΑ."
Υπογράμμισε πάντως πως όλα τα έργα της περιόδου 2007-2013 που διαθέτουν ενεργές συμβάσεις και δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015, υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς και χρηματοδοτούνται αδιάλειπτα από εθνικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου