Δυναμίτης PRESS ....Politics news

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ....dunamitispress@yahoo.gr ... Ελευθερο δημοκρατικο BLOG ....ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...Δυναμίτης PRESS ....Politics news ...

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Επανέρχεται στα περί Plan B ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα.Επανέρχεται στα περί Plan B ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα. 
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η παρέμβασή του γίνεται μέσω... της ιστοσελίδας του Γιάνη Βαρουφάκη και των Diem 25.

Ο οικονομολόγος αναφέρει πως «ήταν τον... Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα "εύθραυστο εγχείρημα". Την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, κατ'εντολή του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Στη συνέχεια ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ αναφέρει ότι «αναγκαστικά θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο», καθώς ναι μεν ήταν αναμενόμενο ότι τα γεγονότα θα κορυφώνονταν στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο ήταν ακόμα άγνωστο τι μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση. «Ηταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», εξηγεί ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς, αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Ο οικονομολόγος αναφέρει μάλιστα ότι «είχε γίνει προσπάθεια για ένα περίγραμμα των μέτρων που ίσως θα έπρεπε να ληφθούν, αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν. Όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε, αν αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ, αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «η ευρύτερη ελληνική κυβέρνηση, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και μέσα σε αυτό, δεν είχε εμπλακεί σε αυτό το εγχείρημα».

Επίσης, σημειώνει ότι είχαν εξεταστεί όλα τα θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση μιας αναγκαστικής εξόδου από την Ευρωζώνη. Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, «η νομική σχέση με την ΕΕ, η δημιουργία και διαχείριση μιας νέας κεντρικής τράπεζας, μια πιθανή εξωτερική βοήθεια για το νέο νόμισμα και η χρήση των καταθέσεων στις τράπεζες και του ιδιωτικού χρέους για τη διατήρηση βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα». 

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη του σχεδίου και τις συνομιλίες ανάμεσα στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, γράφει ότι ο τελευταίος ήταν εκείνος που έλαβε την απόφαση. «Στο τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει με τον πρωθυπουργό και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό», περιγράφει και καταλήγει λέγοντας ότι ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμεικτα συναισθήματα: «Από τη μια μεριά ευχόμουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, για μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και για λίγη ευελιξία από τους πιστωτές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα χαρούμενος που προσέφερα τις υπηρεσίες μου για έναν καλό σκοπό, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο φίλος μου, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε φέρει εις πέρας με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του».

«Θέλουν να συντριβεί η Άνοιξη της Αθήνας»

Το άρθρο Γκάλμπρεϊθ συνοδεύει σημείωμα, με άγνωστο συντάκτη, το οποίο κάνει λόγο για «Άνοιξη της Αθήνας».

«Χθες, στην πρώτη επέτειο του θαρραλέου ΟΧΙ του ελληνικού λαού, τα ελληνικά ΜΜΕ που ελέγχονται από τους ολιγάρχες επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν το βιβλίο του Γκάλμπρεϊθ προκειμένου να κατηγορήσουν, λογοκρίνουν ή απλά διασύρουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το δηλητήριό τους ενάντια στο ΟΧΙ και στον Βαρουφάκη αποτελεί απόδειξη ότι οι αναμνήσεις της Άνοιξης της Αθήνας συνεχίζουν να τους στοιχειώνουν», αναφέρεται στο σημείωμα.

Και προστίθεται ότι «η ομάδα που εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η μόνη που κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015 εκτέλεσε πλήρως και επιμελώς τα καθήκοντά της, υπηρετώντας την ελληνική Δημοκρατία, προασπίζοντας το Σύνταγμα και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Αλίμονο, μετά τη συντριβή της Άνοιξης της Αθήνας, μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία διασυρμού και δυσφήμισης παραμένει ακόμα ενεργή. Το Diem25 καλεί όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες να παραμείνουν σε εγρήγορση: Η προσπάθεια να συντριβεί το πνεύμα της Άνοιξης της Αθήνας, που παραμένει ζωντανό και υγιές στην Ελλάδα παρά την περσινή ήττα θα ζημίωνε μόνιμα τις προοπτικές για μια δημοκρατική Ευρώπη», καταλήγει το σημείωμα.