24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Στουρνάρας....Η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια γιατί οι πολιτικοί δεν είχαν τη γενναιότητα να πουν την αλήθεια


«Θα είναι ο θάνατος μας εάν βγούμε από την Ευρωζώνη», τόνισε και παρομοίωσε την Ελλάδα σαν μια βάρκα που έμπαζε νερά «και αντί να κλείσουμε την τρύπα αλληλομαχαιρωνόμαστε»

Την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο εντοπίζει ως τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» λέει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.

Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Η δική του απάντηση, όπως δηλώνει, είναι: Θεσμοί».

«Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» υπογραμμίζει.