24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Πέτρος Δούκας για Βατοπέδι: Πρέπει να ντρέπεται ο ηθικός αυτουργός της σκευωρίας, ο Γ. Παπανδρέου


«Αν η ΝΔ ψήφιζε τα μέτρα, η ίδια η κυβέρνηση θα την θεωρούσε και θα την καθιστούσε, κατά κάποιο τρόπο, συνένοχη», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο
Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πέτρος Δούκας.
Ο πρώην υπουργός της ΝΔ υποστηρίζει ότι «οι όλες αρνητικές εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης» ως εκ τούτου διερωτάται γιατί «η ΝΔ να υποστεί το πολιτικό κόστος για κάτι στο οποίο ποτέ δεν ζητήθηκε η άποψή της 

και η ουσιαστική συνδρομή της». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η ΝΔ έχει ήδη δεσμευθεί προς «τους θεσμούς» και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».
Κατά τα λοιπά, ο Πέτρος Δούκας εκτιμά ότι η αξιολόγηση «θα κλείσει πολύ γρήγορα έστω και καθυστερημένα» και εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι η μέχρι τώρα καθυστέρηση είχε και έχει φοβερά αρνητικές συνέπειες».

Ερωτηθείς αν θεωρεί «παράλογες» τις απαιτήσεις των δανειστών απαντά «ναι», σε ότι αφορά στην απαίτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο Πέτρος Δούκας εκφράζει τη χαρά του για την αθώωση άξιων και έντιμων, όπως λέει, λειτουργών του κράτους που για «9 χρόνια 

διασύρθηκαν από κάποιους αδίστακτους» και αναρωτιέται αν «θα έχει κανείς τον ανδρισμό να τους ζητήσει συγνώμη».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με την απόφαση για τον Βατοπέδι ο Πέτρος Δούκας ασκεί σκληρή κριτική λέγοντας ότι «ο ηθικός αυτουργός της σκευωρίας αντί να ντρέπεται και να ζητήσει συγνώμη....

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση από το 2009 και μετά υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι ικανοποιημένος απόλυτα», αλλά τα χαρακτηρίζει «περασμένα ξεχασμένα».

Τέλος, δηλώνει ότι αφήνει στην κρίση της ΝΔ την τυχόν επιστροφή του στην πολιτική αν, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον χρειάζεται η ΝΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πέτρου Δούκα στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ερ. Κύριε Δούκα, πότε εκτιμάτε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση;

Απ. Νομίζω πολύ σύντομα. Έστω πολύ καθυστερημένα, η κυβέρνηση μάλλον έχει αντιληφθεί ότι η μέχρι τώρα καθυστέρηση είχε και έχει φοβερά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, την ανεργία, τις επενδύσεις, αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.


Ερ. Τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία αυτή η καθυστέρηση στο θέμα της αξιολόγησης;
Απ. Πρώτον, κατ’ αρχήν έξαρση της αβεβαιότητας. Κανείς δεν ποντάρει θετικά στη Χώρα μας όσο διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα και εκκρεμότητα.


Δεύτερον, η καθυστέρηση προκαλεί ανασφάλεια, επιδεινώνει τη προοπτική άρσης των capital controls στο τραπεζικό σύστημα, και επιταχύνει την εκροή καταθέσεων. Χωρίς functioning και λειτουργικό τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη.


Τρίτον, ξανάρχισε η καταστροφική για τη χώρα μας κουβέντα περί grexit. Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα με τέτοια αβεβαιότητα για το νόμισμά της; Γι αυτό υπάρχει και παντελής άπνοια επενδύσεων.
Τέταρτον, έχουμε κουράσει τους εταίρους με τους πολύ αργούς ρυθμούς προόδου και έχουμε πλήξει την αξιοπιστία μας. Αλλά και ο μέσος απλός ευρωπαίος πολίτης, μας βλέπει πλέον σαν μια προβληματική χώρα με την οποία δεν μπορείς να βγάλεις άκρη.

Ερ. Βλέπετε ομοιότητες με το καλοκαίρι του 2015;

Απ. Δυστυχώς πολλές, αλλά όχι με την ίδια ένταση. Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, έστω και με πολύ μεγαλύτερο κόστος από αυτό που θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει, αν μας θεωρούσαν πιο αξιόπιστους.
Ερ. Ωστόσο, δεν θεωρείτε «εξωφρενικά» παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών;
Απ. Την απαίτηση για τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα, ναι, τη θεωρώ υπερβολική. Είναι όμως αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς εμάς. Υποθέτω πως θέλουν να μας επιβάλλουν ένα state of mind συνεχούς προσπάθειας περιστολής των δαπανών, ώστε ακόμα και αν δεν επιτευχθεί τέτοιο ύψος πλεονασμάτων, να έχει ούτως ή άλλως συντελεστεί μεγάλη πρόοδος προς τη κατεύθυνση αυτή.
Την απαίτηση για ευελιξία στην αγορά εργασίας, όχι. Όσο πιο πολύ απαγορευτικές είναι οι διατάξεις για τις προσλήψεις, τη μισθοδοσία και τις απολύσεις, εν μέσω μάλιστα τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, τόσο ελαχιστότερες θα είναι και οι επενδύσεις και οι προσλήψεις. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες δεν μπορεί να περιμένει την «άδεια του κ. Υπουργού» για να μειώσει το προσωπικό της. Όσο δεν εξυγιαίνεται, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να βουλιάξει «αύτανδρη» και να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι.
Όσον αφορά τη μείωση του αφορολογήτου, και σε αυτό θα συμφωνούσα. Δεν μπορεί το 50% των πολιτών να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος. Δεν μπορεί να θέλουμε να θεωρούμαστε πολίτες, να απαιτούμε να έχουμε όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα, να έχουμε δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές (έστω κακής ποιότητας), αλλά να μην πληρώνουμε έστω, συμβολικά, ένα ευρώ φόρο εισοδήματος.

Ερ. Η ΝΔ διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι πράττει σωστά;
Απ. Αν ψήφιζε τα μέτρα, η ίδια η κυβέρνηση θα την θεωρούσε και καθιστούσε (τη ΝΔ) κατά κάποιο τρόπο «συνένοχη». Θα της έλεγε συνέχεια ότι «και εσείς τα ψηφίσατε, τι μας ζητάτε τα ρέστα;» Οι όλες αρνητικές εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Γιατί να υποστεί το πολιτικό κόστος για κάτι στο οποίο ποτέ δεν ζητήθηκε η άποψή της και η ουσιαστική συνδρομή της;
Όμως η ΝΔ έχει ήδη δεσμευθεί προς «τους θεσμούς» και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Η δε γενική συμπεριφορά της ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ας το πούμε κόσμια και ανεκτική.
Ερ. Θα ήθελα, ωστόσο, να σας ρωτήσω, θα καταφέρει η ΝΔ να αντισταθεί στις πιέσεις του ΔΝΤ, του Σόιμπλε και δανειστών και να μην ψηφίσει τα μέτρα;
Απ. Νομίζω ναι για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.
Ερ. Αλήθεια, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι «ο νότος έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες»;
Απ. Αστειότητες και ανάξιες σχολιασμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι έχουμε το δικαίωμα της ψήφου δεν έχουμε απολύτως καμία ευθύνη για αυτούς που επιλέγουμε για να μας Κυβερνήσουν και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.
Ερ. Ο κ. Σόιμπλε επικροτεί την μετεξέλιξη της Ευρώπης σε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Συμφωνείτε;
Απ. Δεν μας συμφέρει. Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων σημαίνει μια Ευρώπη στην οποία τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη θα είχαν περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στα δημοσιονομικά τους, αλλά σε περίπτωση νέων κρίσεων στον δανεισμό τους ή στις τράπεζές τους, δεν θα ΄πρεπε να περιμένουν βοήθεια από τους ισχυρούς εταίρους της «πρώτης ταχύτητας». Όπως μια επιχείρηση στις ΗΠΑ λειτουργεί μεν στα πλαίσια της επικράτειας των ΗΠΑ και του δολαρίου, αλλά αν χρεοκοπήσει, αυτό είναι δικό της πρόβλημα. Δεν σώζεται από κάποιο πακέτο σωτηρίας από τη κυβέρνηση.
Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας (η οποία θα βρεθεί, όχι στη δεύτερη, αλλά στην τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη ταχύτητα), θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πιστοληπτική αξιοπιστία της και τη γενικότερη επενδυτική ψυχολογία της. Και όμως! Μπορούμε να βρεθούμε στη πρώτη ταχύτητα, αλλά όχι με τον τρόπο που πορευόμαστε σήμερα.
Ερ. Να περάσουμε και στα του Βατοπεδίου. Προ ημερών το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάνθηκε, στη δίκη της Μονής, ότι είναι αθώοι όλοι οι πρωταγωνιστές. Επειδή ήσασταν και εσείς υπουργός της περιόδου Καραμανλή εμπλεκόμενος με το θέμα του Βατοπεδίου θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχοντας περάσει πλέον τα χρόνια, έχετε καταλήξει πώς μεθοδεύτηκε η όλη ιστορία;
Απ. Μια αστική διαφορά για το ποιανού ιδιοκτησία ήταν η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες περιοχές της, έγινε κατά τρόπο βάναυσο πεδίο οξύτατης πολιτικής και ποινικής αντιπαράθεσης, βασισμένο σε ένα ψέμα ότι δήθεν υπήρχαν έγκριτες μελέτες που έδειχναν ότι το Δημόσιο «ζημιώθηκε πάνω από ένα δισ. ευρώ», ενώ πότε δεν βρέθηκαν τέτοιες μελέτες. Μεθοδεύτηκαν στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ κάποια απίθανα πράγματα, από ανθρώπους που σήμερα κρύβονται ή είναι εξαφανισμένοι, που θα χρειαστούν πολλές σελίδες για να τα παραθέσουμε.
Χάρηκα πολύ που αθωώθηκαν πανηγυρικά άξιοι και έντιμοι λειτουργοί του κράτους που για 9 χρόνια κυριολεκτικά διασύρθηκαν από κάποιους αδίστακτους και που υπέστησαν τέτοιες ταλαιπωρίες, ψυχικά, κοινωνικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά και πολιτικά. Θα έχει κανείς τον ανδρισμό να τους ζητήσει συγνώμη; Πολύ αμφιβάλλω.
Ερ. Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν και μετά την αθωωτική απόφαση να βγάλουν ανακοίνωση λέγοντας ότι «η εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν κρίθηκε ποτέ λόγω προκήρυξης εκλογών του 2009». Τι απαντάτε;
Απ. Ο ηθικός αυτουργός της σκευωρίας, αντί να ντρέπεται και να ζητήσει συγνώμη από τα θύματά του, έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα. Όπως βέβαια γνωρίζετε, και η εισαγγελεύς και οι δικαστές ομόφωνα διαπίστωσαν και αποφάσισαν ότι δεν υπήρξε ούτε έγκλημα ούτε απιστία, ούτε παράλειψη, ούτε αυτουργοί, ούτε ηθικοί αυτουργοί. ‘Αρα υπάρχει πλήρως αθωωτική απόφαση και για τους υπουργούς!
Ερ. Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της ΝΔ αναφορικά με το Βατοπέδι μετά το 2009;
Απ. Όχι απόλυτα, αλλά περασμένα ξεχασμένα. Δεν με απασχολεί το θέμα.
Ερ. Αλήθεια, μετά την πανηγυρική αθώωσή σας σκέφτεστε να επανέλθετε στην πολιτική;
Απ. Αν και με ρωτούν πολλοί γι’ αυτό και απορούν, το αφήνω στη κρίση της Νέας Δημοκρατίας αν με χρειάζεται.