24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Στις κάλπες οι Γάλλοι - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη χώρα.... Η Γαλλία ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά



Άνοιξαν οι κάλπες στα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι σχεδόν 47 εκατ. ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά
μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό. Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Από τον πρώτο γύρο δύο από τους 11 υποψήφιους θα πάνε στον δεύτερο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Γαλλίας--σημαντικού μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η ψηφοφορία έχει τεράστια σημασία για το διεθνές πολιτικό κατεστημένο και τις αγορές καθώς δύο από τους τέσσερις υποψηφίους που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και η πολιτική τους μπορεί να διασπάσει την ΕΕ.

Έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία και την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα να αποχωρήσουν από την ΕΕ, λίγοι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο έκπληξης και κάθε πιθανό αποτέλεσμα θα οδηγήσει τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως επικρατέστερο τον κεντρώο και φιλοευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν έχει δικό του κόμμα και είναι σχετικώς άγνωστος ως πολιτικός.

Οι τρεις κυριότεροι αντίπαλοί του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία ζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος θέλει να βγάλει τη Γαλλία από τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες και το ΝΑΤΟ και ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, το όνομα του οποίου έχει αμαυρωθεί από το πρόσφατο σκάνδαλο.

"Η εκλογή είτε της Λεπέν είτε του Μελανσόν θα θέσει το Παρίσι σε τροχιά σύγκρουσης με τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Τζέιμς Σιλντς, καθηγητής Γαλλικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Aston της Βρετανίας.

"Η εκλογή της Μαρίν Λεπέν θα κάνει το Brexit να φαντάζει τετριμμένο μπροστά της".

Παρότι η Λεπέν έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τον Μακρόν για τον πρώτο γύρο, οι δημοσκόποι θεωρούν απίθανο να αναδειχθεί νικήτρια. Αντίθετα, ο Μελανσόν, μπορεί να κερδίσει την προεδρία, σύμφωνα με κάποια σενάρια.

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου εμφανίζουν όλους τους υποψήφιους ανάμεσα στο ένα πέμπτο και ένα τέταρτο της ψήφου με περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες να τους χωρίζουν, δηλαδή εντός του περιθωρίου σφάλματος για κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής και οι αναποφάσιστοι επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν κινητοποιηθεί εκτάκτως λόγω των εκλογών.

Τα μέτρα αυξήθηκαν στον ύψιστο βαθμό μετά και τον θάνατο ενός αστυνομικού την Πέμπτη από την επίθεση ένοπλου τζιχαντιστή στο Παρίσι.

Η εφημερίδα Le Parisien έγραψε ότι η κυβερνητική αρχή ασφαλείας DCSP κυκλοφόρησε σημείωμα το οποίο χαρακτηρίζει "διαρκή και μεγάλη" στη διάρκεια των εκλογών την απειλή ένοπλης επίθεσης σαν εκείνες που στοίχισαν τη ζωή σε 230 ανθρώπους την τελευταία διετία στη Γαλλία. Τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.