24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Παραμένουν «ανοιχτά» συντάξεις και εξωδικαστικός μηχανισμός



Με τουλάχιστον δύο μεγάλα θέματα να παραμένουν «ανοιχτά» ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών.

Το «πακέτο» των περικοπών στις συντάξεις που θα εφαρμοστεί το 2019, αλλά και οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι τα δύο πολιτικά θέματα, στα οποία η κυβέρνηση επιμένει ακόμα.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το newmoney.gr, στην ουσία έχουν συμφωνηθεί όλα τα θέματα μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια, την παιδεία και την υγεία, ενώ, όπως εξήγησε, έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των μέτρων και αντιμέτρων. Ανοιχτό παραμένει μόνο το «πακέτο» των συντάξεων, ύψους δύο δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητά άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να μπει πλαφόν στην περικοπή έως και 22% και να «κοπούν» και οι επικουρικές συντάξεις, για να καλυφθεί ο στόχος της εξοικονόμησης της δαπάνης των δύο δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, πολιτικό θέμα υπάρχει και με τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Σε ερώτηση μάλιστα αν το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με τις προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε «μπλόκο» στη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, ενώ έγινε συζήτηση και για την επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θα διαμεσολαβούν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και για τα στελέχη-υπαλλήλους των τραπεζών, που θα διαμεσολαβούν για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Σ’ αυτό έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν ότι θα υπάρχει αίτηση της κατά περίπτωση δημόσιας αρχής, δηλαδή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα χρέη προς το Δημόσιο ή του υπουργού Οικονομικών για τα χρέη προς τις τράπεζες, με τη γνώμη, όμως, της ΤτΕ, που ως εποπτεύουσα των τραπεζών έχει την τεχνογνωσία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει κάποια θέματα που δεν ήταν στην ατζέντα σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο νέος γύρος επαφών αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο, μετά το μεσημέρι.