24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Μαύρη τρύπα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους!



του Κωστή Πλάντζου

Στα όρια της κατάρρευσης κινείται πλέον η οικονομία και μόνο η … «νεκροψία» μετά τις εκλογές θα δείξει αν ξεπέρασε τελικά τις αντοχές της ή μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία.

Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα οποία συλλέγουν και επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας Οικονομικών, είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτικά. Τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου διαδέχτηκε η προεκλογική παράλυση των μηχανισμών, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από κάθε πηγή (φόρους, ΦΠΑ, εισφορές, τελωνεία) να σημειώνουν κάθετη πτώση –αντί για αύξηση- σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας και σε διψήφια νούμερα.

Η εικόνα που αναδύεται είναι σχεδόν εφιαλτική, όπως την περιγράφουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Την ερχόμενη Τετάρτη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την μάχη των εκλογών, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος θα αποστείλει Eurostat τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα που το περιορίζουν στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, την ώρα όμως που όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες το ανεβάζουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Με τα δεδομένα αυτά θα κριθεί τον Οκτώβριο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στις Βρυξέλλες, ενώ η πραγματική εικόνα για το β’ εξάμηνο συνολικά θα αποκαλυφτεί στα απολογιστικά στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2010 –και ίσως αποδειχτεί τελικά το χειρότερο στη νεότερη Ιστορία της χώρας.

Ήδη η εκτόξευση του ταμειακού ελλείμματος στα 20 δισ. ευρώ, πριν καν συμπληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, δείχνει ότι το έλλειμμα θα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2008. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους μπορεί να λείπουν από τα κρατικά ταμεία 27-30 δισ. ευρώ. Έτσι, ακόμα και μετά τις εθνικολογιστικές προσαρμογές που συνήθως «μειώνουν» το έλλειμμα κατά 2 ή 3 εκατοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, η «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας ίσως να ξεπερνά στο τέλος του έτους και το 10%.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου έσπευσε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να αναθεωρήσει το στόχο για το έλλειμμα από 3,7% σε 6%, και αυτή η πρόβλεψη φαντάζει πλέον αισιόδοξη.

Αν συνυπολογίσει κανείς τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία από την προεκλογική περίοδο, τα έξοδα και τον αποσυντονισμό του κρατικού μηχανισμού, την στάση αναμονής και την αρνητική ψυχολογία που καλλιεργείται λόγω της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης για την οικονομία και το μέγεθος της κρίσης, ακόμα όμως και τις τυχόν συνέπειες μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, διαπιστώνει πως τίποτε δεν μπορεί να αναστρέψει την πορεία επιδείνωσης έως το τέλος του έτους.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα «στήνει» την νέα κυβέρνηση «με την πλάτη στον τοίχο» καθώς μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα δεχτεί μπαράζ πιέσεων από τις Βρυξέλλες για πρόσθετα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα και άμεσης συγκράτησης των ελλειμμάτων.

Σε περίπτωση μάλιστα που στην κυβέρνηση βρεθεί το ΠΑΣΟΚ, θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει και για την ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ θα πρέπει να τα συμπληρώσει και με νέα που θα ζητήσει η Κομισιόν.

ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου