ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Eκλεισε η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για αναδρομική μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου


Σε συμφωνία για μείωση ύψους 15% στην τιμή του φυσικού αερίου κατέληξαν την Τρίτη η ΔΕΠΑ και η κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom. Η έκπτωση θα ...
έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013. Η μείωση της τιμής θα ισχύσει για το σύνολο των καταναλωτών, βιομηχανικών και οικιακών. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, επέκταση της σύμβασης προμήθειας για άλλα 10 χρόνια (έως το 2026).

 Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διασφάλισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ η νέα τιμή που διαμορφώνεται μετά την έκπτωση τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής ΕΕ

. Τονίζεται ακόμη ότι: - Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. - Η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 393 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου, τιμή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη για μακροχρόνιες συμβάσεις, μέγεθος που ήταν εξ αρχής ο στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση.

 Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι οι πελάτες της εταιρίας, δηλαδή οι εταιρίες Παροχής Αερίου, οι μεγάλες βιομηχανίες και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα έχουν έκπτωση 10,5% στο τιμολόγιο, ποσοστό που προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον εκπτώσεις θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που προκύπτει από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας, που υπολογίζεται σε 90- 100 εκατ. ευρώ.

 Στα θετικά της νέας συμφωνίας προσμετράται και το γεγονός ότι μειώνεται το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay (που προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αποπληρώνει συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ανεξάρτητα από το αν τις καταναλώνει). Το όριο αυτό είναι σήμερα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και κατά τις πληροφορίες μειώνεται κάτω από τα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

 «Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», τονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 «Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη» καταλήγει. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, δυνατότητα για δυο ακόμη αναθεωρήσεις της σύμβασης, με την πρώτη από αυτές μετά από δύο χρόνια.