24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Τ. Κορωνάκης: Στοχεύουν τον Βαρουφάκη......για να ηττηθεί η γραμμή της κυβέρνησης...




"Στον Γ. Βαρουφάκη προσωποποιείται η πίεση για να ηττηθεί η γραμμή της κυβέρνησης", τονίζει μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

«Όσο προχωρούν..
οι μέρες και φτάνουμε σε μια κρίσιμη φάση για τη διαπραγμάτευση, θα δούμε κινήσεις σαν και αυτές που είδαμε και στο Eurogroup, αλλά και αντίστοιχες που έχουμε δει -μας έχουν προετοιμάσει ήδη από το προηγούμενο διάστημα-, προσπαθώντας να δυσκολευτεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

 Νομίζω ότι σε αυτό εντάσσεται η επικοινωνιακή επίθεση που στήθηκε γύρω από τον Γ. Βαρουφάκη, προσπαθώντας να χτυπηθεί επί της ουσίας η διαπραγματευτική γραμμή της χώρας και όχι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών...

Αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να καμφθούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, πράγμα όμως που δεν πρόκειται να συμβεί... Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, δουλεύει για την συμφωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική. Νομίζω ότι και στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, είχαμε καταφέρει με τους εταίρους να φτιάξουμε ένα κοινό έδαφος, αποδεχόμενοι δύο αρχές. 

Από τη μια, ότι η χώρα θα σεβαστεί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και αν διαφωνεί με αυτούς. Από την άλλη, ότι οι εταίροι θα σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού και δεν θα δυσκολέψουν την πορεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μια υποχώρηση από την πλευρά των δανειστών».

Πολιτικό και όχι οικονομικό το ζήτημα της διαπραγμάτευσης

«Η χώρα έχει καταθέσει αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων πολλές φορές και με πάρα πολλές εναλλακτικές. Αυτό που ισχύει, όμως, δεν είναι ότι δεν είναι έτοιμη η διαπραγματευτική ομάδα, αλλά ότι το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που καταθέτουμε -ακόμα και αν πιάνει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα-, δεν περιλαμβάνει μνημονιακά μέτρα, μέτρα ακραίας λιτότητας και ύφεσης. 

Και εδώ έχουμε μια πολιτική σύγκρουση επί του περιεχομένου. Νομίζω ότι το ζήτημα, στο σύνολο της διαπραγμάτευσης, είναι κυρίως πολιτικό και όχι οικονομικό...

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και γι' αυτό βλέπουμε και πολλές αντιδράσεις σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης ή άλλους που οι εταίροι θα ήθελαν να μετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση...».

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς;

Τ. Κορωνάκης: «Και όχι μόνο. Και σε αντίστοιχα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, γιατί βλέπουμε και ρεπορτάζ εφημερίδων σήμερα -αναφερθήκατε και εσείς στην μονταζιέρα-, ότι υπάρχει μια κοινή γραμμή από την πλευρά των δανειστών, των διεθνών ΜΜΕ και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στον Γ. Βαρουφάκη προσωποποιείται η πίεση για να ηττηθεί η γραμμή της κυβέρνησης

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι δηλαδή ότι μέσα στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, το οποίο έχουν επεξεργαστεί ορισμένοι από τους θεσμικούς εταίρους μας, είναι η στοχοποίηση του Γ. Βαρουφάκη και άρα η πίεση για έξοδό του από την κυβέρνηση;

Τ. Κορωνάκης: «Νομίζω ότι η πίεση είναι να ηττηθεί επικοινωνιακά και πολιτικά η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης, που βάζει σκληρές κόκκινες γραμμές απέναντι στη λιτότητα και την ύφεση και προσωποποιείται, μιας και έχει φτιαχτεί ένα κλίμα το προηγούμενο διάστημα, που έχει στο επίκεντρο τον Γ. Βαρουφάκη».

Δημοσιογράφος: Ερήμην του, λέτε;

Τ. Κορωνάκης: «Αν συζητήσουμε σοβαρά, τίποτα από αυτά που συζητάμε δεν έχει να κάνει με χαρακτηριστικά του υπουργού Οικονομικών, αλλά έχουν να κάνουν, επί της ουσίας, με το γεγονός ότι ένας υπουργός Οικονομικών στέκεται μέσα στο Eurogroup και αποδεικνύει καθημερινά ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόζει αυτή την πολιτική».

Δεν θέλω να αμφισβητήσω την απειρία ή τυχόν λάθη που μπορεί να έχουν γίνει

Δημοσιογράφος: Εμείς, ως διαπραγματευτική ομάδα, με την απειρία η οποία ενδεχομένως είναι και απόλυτα δικαιολογημένη, πιστεύετε ότι δεν κάνουμε κανένα λάθος;

Τ. Κορωνάκης: «Να το κουβεντιάσουμε, αλλά αν δούμε ένα – ένα τα βήματα της διαπραγμάτευσης, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, όπως ήταν αναμενόμενο... Φτάσαμε μετά από τρία Eurogroup, στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά η γνωστή πια λίστα Βαρουφάκη, που κρίθηκε ως επαρκές σημείο εκκίνησης για τις μεταρρυθμίσεις. 

Από εκεί και μετά, υπήρχε σειρά μεταρρυθμίσεων που φτάνουν να έχουν ένα δημοσιονομικό όφελος τέτοιο, ώστε να εξασφαλίζεται για την χώρα και θετικός ρυθμός ανάπτυξης και να πιάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%. Από την δική μας πλευρά, έχουμε τηρήσει τη συμφωνία.

 Από την πλευρά των εταίρων, έχουμε την απόφαση της ΕΚΤ, στις 18 Φλεβάρη, να άρει τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών για αγορά έντοκων γραμματίων -η οποία είχε παρθεί τότε, στις 18-, επειδή υπήρχε κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία. Η συμφωνία ήρθε δύο μέρες μετά και η απόφαση ακόμα εφαρμόζεται, δεν έχει παρθεί πίσω... Μετά έχουμε και την απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση.

 Αυτή η συζήτηση για την κρίση ρευστότητας είναι, εν πολλοίς, τεχνητή. Η χώρα έχει να πάρει λεφτά από τον προηγούμενο Αύγουστο και της οφείλονται άμεσα λεφτά που είναι δικά της. Όπως το 1,9 δισ., από τα κέρδη των ομολόγων και το 1,2 δισ., που είναι λεφτά που είχαν μπει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έφυγαν μαζί με το σύνολο των 11 δισ. του ESM...

Δεν θέλω να αμφισβητήσω την απειρία ή τυχόν λάθη που μπορεί να έχουν γίνει...

Πέρα από ανεπάρκειες ή λάθη που μπορεί να έχουν γίνει, η στήριξη που απολαμβάνει αυτή η κυβέρνηση από την ελληνική κοινωνία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι για πρώτη φορά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, που δεν είχε ξαναγίνει τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, αν είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας -με οποιοδήποτε συμμαχικό σχήμα-, το mail Χαρδούβελη θα ήταν πραγματικότητα.

 Οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί, οι φόροι θα είχαν αυξηθεί, οι ομαδικές απολύσεις και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα ήταν πραγματικότητα. Θα ζούσαμε σε μια νέα, πολύ πιο δυσμενή, πραγματικότητα».

Για τις υψηλές επικουρικές συντάξεις: Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται στα ΜΜΕ

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε η κυβέρνηση να συζητήσει μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων;

Τ. Κορωνάκης: «Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται στα ΜΜΕ. Νομίζω ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, έτσι όπως έχουν ειπωθεί από την δήλωση του πρωθυπουργού στο Reuters, όπου έβαλε όλα τα πράγματα πάνω στο τραπέζι και έκανε γνωστή τη διαπραγματευτική γραμμή της χώρας, τα τέσσερα "αγκάθια" στα οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός, είναι ενεργά. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε ούτε σε μια διαδικασία μείωσης των συντάξεων».

Δημοσιογράφος: Αναφέρθηκα στις υψηλές επικουρικές συντάξεις...

Τ. Κορωνάκης: «Υπάρχει και μια πληροφόρηση, που μιλάει για τον αυξημένο φόρο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη... Υπάρχουν διάφορα τέτοια που κυκλοφορούν. Μπορεί, ενδεχομένως, να δούμε μικρές αλλαγές και μια προσπάθεια από την κυβέρνηση ακόμα, για να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω των ΜΜΕ, θα γίνει στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

 Όμως οι σκληρές κόκκινες γραμμές, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας και ύφεσης και ότι θα μπει σε λειτουργία η εφαρμογή του προγράμματός μας, με τα νομοσχέδια που έχουν ήδη προετοιμαστεί και έρχονται στη Βουλή, είναι η σταθερή θέση της κυβέρνησης και αυτή που -και από την πλευρά του κόμματος-, είναι εγκεκριμένη και έχει η κυβέρνηση όλη την στήριξη, για να προχωρήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για όλες τις πλευρές, όχι μόνο για την Ελλάδα

«Πράγματι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, αλλά για όλες τις πλευρές, όχι μόνο για την Ελλάδα. Και έτσι πρέπει όλοι να κάνουν βήματα. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάνει πολλά βήματα σε αυτή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και εδώ δεν μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία η Ελλάδα να κάνει βήματα προς τα εμπρός και οι εταίροι να κάνουν βήματα προς τα πίσω. 

Αν υπάρχει μια συμφωνία και ένα κοινό έδαφος, που αμφισβητεί τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι χθες, αν ο κ. Γιούνκερ δηλώνει στη Σύνοδο Κορυφής ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αυτό υπάρχει εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει την ίδια πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου