Δυναμίτης PRESS ....Politics news

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ....dunamitispress@yahoo.gr ... Ελευθερο δημοκρατικο BLOG ....ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...Δυναμίτης PRESS ....Politics news ...

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Κύπρος.... Εκτός ελέγχου η φωτιά - Απομακρύνουν κατοίκους - Ακούγονται εκρήξεις
Ακούγονται εκρήξεις πυρομαχικών στα Σπήλια - Το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου - Εκκενώθηκε το χωριό Κούρδαλι και εκκενώνονται ..τα Σπήλια και Καννάβια - Πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί

Κόλαση πυρός στην περιοχή των Σπηλιών στην Κύπρο αφού εκτός από την τεράστια πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη πλέον ακούγονται και δυνατές εκρήξεις.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το σταθμαρχείο της πυροσβεστικής Κακοπετριάς, οι εκρήξεις που ακούγονται από τα Λημέρια της ΕΟΚΑ, της περιόδου 1955-59 κοντά στα Σπήλια, να οφείλονται σε παλιά πυρομαχικά από τον καιρό της ΕΟΚΑ που παρέμειναν κρυμμένα εκεί για δεκάδες χρόνια. Ουδείς ωστόσο μπορεί να το επιβεβαιώσει αφού η περιοχή δεν είναι προσπελάσιμη σε κανένα αφού η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί.


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ένα μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου που καίει για τρία 24ωρα μεγάλες εκτάσεις στην Κύπρο παραμένει ανεξέλεγκτο.


Ενώ νωρίτερα το πρωί της Τρίτης οι κυπριακές αρχές εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, λίγο μετά τις 12 το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι παρατηρούνται αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κούρδαλι και Λημέρια, και ότι το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου.Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου ενημερώνει ότι από την πυρκαγιά απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι, ενώ ένας δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

Λόγω της έντασης της φωτιάς και του πυκνού καπνού ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται τα χωριά Σπήλια, Κούρδαλι και Καννάβια. Πρόκειται για μικρά χώρια και όπως εκτιμά η αστυνομία απομακρύνθηκαν 500-550 άτομα

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κουρδαλίου Σωτήρη Ηλιάδη, στο χωριό, η φωτιά ήδη απειλεί τα πρώτα σπίτια, τα οποία βεβαίως έχουν εκκενωθεί, όπως όλη η κοινότητα. Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην περιοχή έχουν σπεύσει ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Ήδη, το νησί μετρά καμμένα 15.000 στρέμματα δάσους και δύο νεκρούς πυροσβέστες στην άνιση, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, μάχη με τις φλόγες.


Ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης ΚύπρουΣυντονισμένη είναι η προσπάθεια όλων των πτητικών μέσων και των επίγειων δυνάμεων για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στη Σολέα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Όπως είπε τα μέτωπα της πυρκαγιάς αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως γίνονται οι επιχειρήσεις για καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων που έχουμε στη διάθεσή μας και ο χειρισμός να είναι αποτελεσματικός.

Ανέφερε ότι υπάρχουν κατά περιόδους αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φωτιά.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι σε κάποιες περιοχές γίνεται χρήση επιβραδυντικού υλικού. Πρόσθεσε ότι γίνεται προγραμματισμός και γίνεται αντίδραση ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον στην περιοχή.

Σε ερώτηση για το πόσο θα παραμείνουν τα ξένα πτητικά μέσα στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπήρξε αίτημα από οποιαδήποτε χώρα για να αποσύρει οποιοδήποτε πτητικό μέσο και θα τα έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι υπάρχει πίεση χρόνου για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και να σωθεί το περιβάλλον και υπάρχει ανοικτό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αν χρειαστεί αναμένουμε ότι θα υπάρξει και άλλη ανταπόκριση.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για την έκταση της δασικής γης που καταστράφηκε και περιορίστηκε να πει ότι η καταστροφή είναι δυστυχώς τεράστια. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι συγκλονισμένη από την καταστροφή και το χαμό δύο ζωών και εξέφρασε την ευχή να μην έχουμε άλλα τέτοια περιστατικά.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι σίγουρα έχει επέλθει κούραση στους άνδρες που μάχονται με τις φλόγες και στις διάφορες υπηρεσίες ενώ εξήγησε ότι γίνεται αντικατάσταση με βάση το πρόγραμμα που υπάρχει και στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν.